Zhodnocení stížností a žádostí 2014

  • Autor: Jindřiška Půlpánová
  • pondělí 20. října 2014

Společné bydlení v bytových domech není jednoduché. V našich domech bydlí nájemníci, vlastníci, podnájemníci, jejich rodinní příslušníci, manželé i partneři. Různé věkové kategorie mají i své představy, jak zajišťovat pořádek, čistotu a klid v domě. Důkazem problematických sousedských vztahů je i 56 stížností podaných za 7 měsíců roku 2014. Z tohoto počtu se 41, týkalo narušování občanského soužití tj. hlasitá hudba, křik, dupání a následně vulgární chování. Úroveň sousedských vztahů se nezlepšuje a více se projevuje nezájem o dění v domě.

V této skupině jsou zastoupeny i stížnosti na chování podnájemníků u nájemců družstevních bytů a nájemců v bytech vlastnických. V převážné většině nemají tito lidé žádnou vazbu na družstvo ani na dům v němž bydlí, nemají členská práva a povinnosti, protože nejsou členy družstva, což se odráží v nezájmu. Bydlení v domě není hotel, a proto obnáší povinnosti např. uklízet společné prostory, což mnozí nevnímají.

Všechny stížnosti byly pracovníky správy družstva, případně kontrolní komisí, prošetřeny a vyřízeny písemně nebo osobním jednáním. Stížnosti vyřizuje právní oddělení, v případě potřeby v součinnosti s technickým nebo ekonomickým úsekem. Jako oprávněných bylo vyhodnoceno 46 podaných stížností z celkového počtu 56 podání.

V případech rušení nočního klidu je možné doporučit obrátit se na Městskou policii a následně na přestupkovou komisi příslušné obce. Bydlící v domě mají povinnost chovat se tak, aby nerušili sousedy hlukem a to nejen po 22.00 hodině, jak se mnoho uživatelů bytů domnívá.

Co se týká žádostí, převážná většina byla směřována na prominutí poplatků z prodlení a obnovení nájemní smlouvy. Všechny žádosti byly projednány představenstvem a v 10 případech z celkového počtu 19 podání bylo žadatelům vyhověno částečně nebo plně.

Řešení mezilidských vztahů je velmi složité, úřední postupy a legislativní možnosti jsou velmi omezené a zdlouhavé. Tolerance, pochopení, vzájemná spolupráce a společná péče o dům jsou těmi účinnými prostředky.