Zateplování domů v roce 2014

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • neděle 19. října 2014

Jak to tak vypadá, tak ani slibované babí léto nezmění skutečnost, že opět končí teplé období a s ním i stavební sezóna. Podzim bývá vhodný maximálně na dokončení rozdělaných akcí, zejména těch venkovních. Můžeme se tedy začít ohlížet za letošními velkými opravami na domech, konkrétně za zateplovacími pracemi, opravami střech a hydroizolacemi kolem domů. V dubnovém čísle Zpravodaje jsem psal, že zájemců o zateplení bude letos 25, o opravy střech 13 a o hydroizolace 4. Skutečná čísla jsou trochu vyšší: 27x zateplení domů plus 4x zateplení štítů, 13x oprava střechy a 8x hydroizolace spodní stavby. K tomu je nutné přičíst zateplení 4 domů z loňského roku a zateplení 3 společenství vlastníků ve správě družstva.
Takto vysoká čísla se opakují již čtvrtým rokem, rozhodně si nemůžeme stěžovat na nezájem ze strany domů a nedostatek práce. Jako vždycky je nejsložitější a časově nejdelší ta přípravná fáze, zejména stavební povolení, ať už kvůli zvětšujícímu se množství dokladů, zvyšujícímu se počtu vlastníků bytů v domech či kvůli ochraně ptáků.
Nejvíce se uživatelů bytů dotýká a je na domě vidět zateplování fasády a to zejména kvůli lešení, omezení větrání a užívání lodžií. A samozřejmě je nejvíce vidět i konečný výsledek. Proto se dále budu věnovat pouze této části velkých oprav. Co je stále více a více zjevné - rok od roku je těžší vybrat vhodnou realizační firmu. Krize stavebnictví a sezónní charakter prací se podepsaly na kvalitě pracovníků. Potkat stabilní, vyškolené a zkušené řemeslníky je stále větší vzácnost. Cenová politika mnoha firem, tj. nabídnout co nejnižší cenu a pak se nějak uvidí, znamená z naší strany nutnost zvýšeného dozoru nad kvalitou prací a použitým materiálem. Smutným pravidlem je, že veškeré problémy a stížnosti s pracemi „schytají“ pracovníci správy družstva, ačkoliv samozřejmě žádnou firmu neřídíme a máme k dispozici pouze smlouvu a proplácení peněz. V loňském roce jsme po špatných zkušenostech ukončili spolupráci s jednou firmou, letos to vypadá, že ukončíme další. Ani hledání nových firem se příliš nedaří, letos jsme zkoušeli tři a ani jedna se příliš nepovedla.
A zateplování domů v roce 2014 v číslech? Jak jsem psal v úvodu, letos jsme připravovali zateplení 27 družstevních domů. Celkové náklady by měly činit 62,14 mil. Kč. Z toho bude šest domů hradit celou akci pouze z DZOI (14,1 mil. Kč), dalších 14 domů dostalo družstevní půjčky ve výši 39,16 mil. Kč a pro 5 domů jsme zařídili úvěry od banky ve výši 5,2 mil. Kč; zbytek prostředků jsou samozřejmě akontace půjček a úvěrů těchto domů.
Pokud nebude extrémně brzy zima a vydrží nasazení firem a aspoň průměrné podzimní počasí, neměli bychom mít problém s ukončením všech letošních akcí. Avšak na to je ještě brzo, rozhodnou příští týdny.