Pozor na štěnice!

  • Autor: Ing. Jiří Kladníček
  • středa 20. srpna 2014

Jedná se o hmyz, který zažívá na celém světě obrození. Výskyt štěnic domácích v bytech, hotelích a jiných ubytovacích zařízeních se prudce zvyšuje. Příčinou je zvýšený pohyb lidí na velké vzdálenosti a určitá vytvořená rezistence štěnic k insekticidům.
Štěnice se živí pouze krví, kterou sají nejraději na lidech. Zdržují se proto nejraději v postelích, lůžkovinách, matracích v prasklinách stěn apod., tedy co nejblíže zdroje potravy. Žijí asi rok, při pokojové teplotě dokáží hladovět asi 140 dnů. Samice štěnice domácí naklade za život až 500 vajíček, vývoj od vajíčka do dospělosti trvá asi 2 měsíce. Výskyt štěnic nijak nesouvisí s hygienou. Mohou žít ve starých bytech, moderních, udržovaných bytech i v hotelových pokojích jakékoliv kategorie.
Dospělé štěnice domácí jsou 5mm dlouhé, mají rezavé zbarvení, nelétají, neskáčou, jen rychle běhají. Člověka napadají v noci, nejčastěji asi 1 hodinu před rozedněním. Bodají nejčastěji na místech, která nemají lidé při spaní přikrytá. Napadený člověk samotné bodnutí necítí, teprve později se dostaví dlouho přetrvávající a svědivá reakce. Štěnice naštěstí nepřenášejí žádné choroboplodné zárodky. Kožní reakce po bodnutí lze jen těžko odlišit od bodnutí jiným hmyzem (např. komárem).
Aktivně se štěnice domácí šíří přelézáním z místnosti do místnosti nebo z bytu do bytu stoupačkami, po chodbách i po vnější fasádě domu. V létě na jeden zátah urazí vzdálenost až 30m. Mohou se rozlézat i ze zamořeného vyhozeného nábytku. Pasivně se šíří na neomezenou vzdálenost v zavazadlech, ve svrchním oděvu, v elektronických přístrojích. Jediným spolehlivým důkazem přítomnosti je nález štěnice. Je málo pravděpodobné, že by někdo dokázal svépomoci dokonale zlikvidovat štěnice ve svém bytě nebo v domě.
Je nezbytné, aby byla objednána dezinsekce u odborné firmy. V zajištění odborné firmy, která se zárukou provede odborný zásah, se obraťte na příslušného bytového technika. Je nutné provést zásah postřikem nejen v bytě s nahlášeným výskytem, ale i v okolních bytech. Je velká pravděpodobnost, že i tyto jsou štěnicemi zasaženy.
Pokud se provede postřik proti štěnicím insekticidem, tak ošetřené plochy neomývejte a ani na ně neaplikujte vlastní postřik. V bytě často vysávejte, čalounění kartáčujte. Postřik je nutno po 4 - 6 týdnech opakovat. K zahubení štěnic a jejich vajíček v lůžkovinách stačí vyprání v pračce při teplotě vody 60o.