Vyplatí se zůstat na centrálním zdroji tepla?

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • středa 16. dubna 2014

Co nejvíc hýbe naším rodinným rozpočtem? Jsou to určitě náklady na bydlení. A co nejvíce hýbe náklady na bydlení? Odpověď je zase jasná – náklady na topení a na ohřev teplé vody. Takže problematika ceny tepla zajímá skoro každého z nás.
Minulý měsíc, přesně 5. března, se uskutečnil v České Lípě seminář se zástupci domů, napojených na centrální zdroj tepla (CZT), pořádaný ve spolupráci s dodavatelem tepla, Českolipskou teplárenskou a.s. (ČLT).
Smyslem setkání bylo prezentovat v širších souvislostech problematiku dodávek tepla z CZT, vysvětlit zákonitosti tvorby ceny tepla, legislativu v oblasti výroby tepla, porovnání cen na různých typech zdrojů a paliv a rizika individuálního topení a další.
Účast ze strany zástupců domů byla poměrně vysoká, odhadem přišla více než polovina pozvaných, zhruba 50 lidí. Na úvod bylo představeno družstvo jako odběratel tepla a to zejména v České Lípě, dále pokračoval program prezentací zástupce ČLT, který představil historii a současnost dodavatele tepla v České Lípě. Jako poslední přednášel zástupce společnosti Invicta Bohemica, což je analytická společnost v oblasti energetiky. Tato přednáška uvedla problematiku výroby tepla v širších souvislostech s ohledem na legislativu energetickou, ekologickou i ekonomickou a snažila se porovnat reálně ceny tepla.
Nejzajímavější je na těchto setkáních vždy až diskuse, kdy se zúčastnění ptají na to, co je zajímá. Nejvíce otázek samozřejmě padalo v souvislosti s odpojováním domů na sídlišti Sever, na trend ve vývoji ceny a obecně na budoucnost CZT. Vysoká předběžná cena tepla pro rok 2014 v České Lípě (cca 700 Kč/GJ) pochopitelně vzbuzuje otázky o výhodnosti vlastního zdroje tepla.
A výsledek semináře? Nešlo o fotbalové utkání, takže nelze jednoznačně říci, jaké bylo „skóre“. Pokud je někdo přesvědčen o výhodnosti vlastního zdroje, tak tomu asi seminář názor nezměnil. Ale myslím si, že mnoho účastníků pochopilo, že každá mince má dvě strany a že i vlastní zdroj má svá rizika a provozní problémy a že výsledná cena nemusí být až tak výhodná, jak nám občas někteří rádoby odborní prodejci plynových kotelen či tepelných čerpadel tvrdí. Na druhou stranu je cena tepla v České Lípě na hraně únosnosti, o čemž svědčí i vzrůstající neklid mezi uživateli bytů a množící se dotazy na možnosti odpojení. Naší snahou proto bude jednat s vedením ČLT a.s. a MVV Energie CZ o ceně tepla pro letošní i příští roky.