Co je obsahem předpisu úhrad?

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • středa 26. března 2014

Nájemní předpis je jeden z klíčových dokumentů, kterým družstvo svým nájemcům sděluje, kolik musí platit za svůj byt nájemné a zálohy na služby. Určitě každého z nás zajímá především konečná suma, tedy to, co musíme měsíčně zaplatit. Není ale na škodu si říci, z čeho se vlastně celková částka skládá.
Celý předpis se dělí na dvě části – nájemné a zálohy na služby. Náš výtisk má ještě třetí část nazvanou „Ostatní položky schválené příslušným orgánem družstva“, ale ve skutečnosti se jedná o další položky nájemného.
Jednotlivé položky nájemného a jejich použití

  • Anuita – je splátka úvěru poskytnutého při družstevní výstavbě domu. Jedná se o úvěr od počátku existence domu, který je úročen 1% p. a., což je velmi výhodné i v současné době.
  • DZOI – dlouhodobá záloha na opravy a investice, jednoduše fond oprav. Tato položka je významná část nájmu a jedná se o prostředky na opravy a investice společných částí domu, ve kterém se byt nachází. DZOI podle m2 a DZOI (stejně na byt) jsou položky, které se ukládají na příslušném účtu samosprávy a v případě potřeby nějaké opravy společných částí domu se z tohoto účtu použijí. DZOI (jiným způsobem) je splátka vnitrodružstevní půjčky poskytnuté na opravy společných částí domu. Do této kapitoly patří i položka modernizace výtahu, kterou se v současnosti doplácí 2. etapa modernizace, při které došlo k výměně výtahové kabiny. Na některých domech byla zahájena 3. etapa modernizace výtahů.
  • Bankovní úvěr – pokud dům prováděl rekonstrukci, zateplení apod. a čerpal na to prostředky z bankovního úvěru, má v nájemním předpise tuto položku. Doba nasazení a ukončení splácení koresponduje se splátkovým kalendářem od banky.
  • Správa družstva – je částka, kterou uživatel přispívá na provoz správy družstva. Rozpočet správy družstva je schvalován na shromáždění delegátů a také pouze tam je možné změnit výši této položky v nájmu.
  • Správa domu – je položka, kterou uživatelé přispívají na odměnu funkcionářů na domě. Na domě může být výbor v čele s předsedou, samostatně zvolený pověřený předseda nebo správce. Částka 30 Kč/byt/měsíc  je schválena shromážděním delegátů. Vyšší částku si schvaluje samospráva podle článku 77, odst. 2, písm. e), Stanov OSBD Česká Lípa.
  • Další položky nájemného už nejsou významné a zpravidla svým textem objasňují, na jaké účely jsou použity.

 

Graf

 

Jednotlivé položky záloh na služby jsou také textově již jasně určeny, na jaké služby jsou použity. Největšími zálohami jsou teplo, teplá voda a vodné stočné a čištění žump. Tyto položky jsou upraveny podle individuálního chování nájemníků, a je tedy možné při porovnání těchto záloh mezi jednotlivými byty vysledovat, jak se který uživatel chová s ohledem na spotřebu těchto služeb. Tyto zálohy je možné upravovat v souvislosti se změnou uživatele, nebo se změnou počtu bydlících v bytě, či při jiných změnách, majících vliv na spotřebu těchto služeb. Žádost ke změnám těchto záloh je možné podávat osobně, písemně nebo na našich internetových stránkách www.osbd.cz, ale pouze v sekci, která je přístupná po zadání přístupového jména a hesla, které získáte na správě družstva.
Zálohou placenou na všech domech je elektřina společných prostor. Naopak mezi zálohy, které jsou jen na některých domech, patří úklidy, telekomunikační rozvody, odvoz odpadu a čištění komínů.
Zpravidla dvakrát za rok se mění nájemní předpis včetně výše záloh na služby. Hromadné změny provádíme na začátku a v polovině roku. Na začátku roku reagujeme na změny cen služeb a v polovině roku upravujeme zálohy podle skutečnosti z vyúčtování předchozího roku. Individuální žádosti na změny pro celé domy provádíme zpravidla čtvrtletně. Jde především o změny položek DZOI, úklidů a správy domu. Ostatní individuální změny v nájemním předpise provádíme od nejbližšího možného následujícího měsíce.

Od roku 2005 sledujeme strukturu předpisu v členění, které je vyobrazeno na grafu. Z údajů můžeme vyčíst, že za 9 let došlo ke snížení podílu tepla v předpise z 31% na 27%, a naopak zvýšení podílu DZOI z 32% na 36%. O 1% stoupnul podíl teplé a studené vody. Naproti tomu platba anuity klesla v podílu na celém předpise z 4% na 2%. Ostatní položky jsou bez změny v poměru podílu na předpisu úhrad.