Pozor na nabídky k opravám oken od neznámých firem!

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pondělí 4. března 2024

Už dlouho jsme neměli potřebu takto plošně a hromadně varovat naše klienty před něčím či před někým. A už dlouho jsem nepoužil hned v titulku článku vykřičník. Ale jak se říká v jedné scéně známého filmu – rozmohl se nám tady takový nešvar. A tím nešvarem je pod záminkou provádění jakési ankety o stavu oken nechtěná a skrytá nabídka oprav oken. A to ani nemluvíme o tom, že si pouštíte do bytu zcela neznámé lidi.

Proto bychom rádi jasně a zřetelně připomněli pravidla oprav oken. Okna (i ta bytová včetně lodžiových stěn) jsou společnou částí domu a takto jsou i pořizovaná a opravovaná. Ale protože se jedná o společnou část ve výlučném užívání obyvatel konkrétního bytu, museli jsme opravám nastavit nějaká pravidla. Není možné, aby si někdo okna průběžně ničil či se k nim choval nepěkně a pak mu sousedé platili opravy. Proto jsme jakékoliv opravy oken, bez ohledu na jejich cenu a rozsah, podmínili rozhodnutím členské schůze. Jenom schůze, případně shromáždění vlastníků může rozhodnout, zda a v jakém rozsahu se budou okna opravovat či měnit. Typickým příkladem je seřízení a promazání kování, výměna těsnění nebo rovnání rámů. A pak se to samozřejmě může financovat ze společných prostředků domu. Pokud si ale okno zničíte nevhodným zacházením, pak nezbývá než si opravu uhradit z vlastních prostředků. I v takovém případě je však nutné opravu nechat provést odbornou firmou. Stále se jedná o společnou část domu.

Pokud už se takový případ stane, doporučuji poradit se s námi o vhodném výběru osvědčené firmy. Osvědčená firma znamená, že pro nás pracuje, o firmě či řemeslníkovi víme, máme vyzkoušenou jeho práci a máme i možnost v případě problému či reklamace pomoci s nápravou. Několik kontaktů máme i na našich internetových stránkách pod havarijními čísly. Tak máte šanci vyhnout se riziku předražených a možná i zbytečných oprav od neznámých řemeslníků nebo firem. Pokud si nejste jisti, není problém učinit předem dotaz na techniky správy družstva nebo u zástupce domu. Jen tak vás můžeme ochránit před zbytečnými výdaji a zklamáním nad kvalitou provedené opravy.