Předsedové a členové výborů samospráv budou v roce 2024 jinak placeni

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • úterý 23. ledna 2024

Ze všech stran na nás doléhají předpisy, které mají původ v Evropském parlamentu. Můžeme se vrátit nepatrně do historie a vzpomenout na GDPR, nebo nový předpis uvedený do života Whistleblowing.

To, o čem budou následující řádky, má příčinu v novele zákoníku práce. Novela výrazně rozšiřuje práva zaměstnanců pracujících na dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti. Vedle rozšíření práv a finančních nároků pracovníků zpřísňuje administrativu vedenou k tomuto vztahu. Důsledkem těchto změn je nemožnost nadále vyplácet všechny naše funkcionáře samospráv tímto stávajícím způsobem.

Proto dochází k naprosto zásadní změně ve vyplácení těchto odměn. Nově bude odměna vyplácena na základě příkazu k výplatě funkcionářských odměn a bude vyplácena v různé periodě, podle její roční výše. Možné periody jsou měsíční, čtvrtletní, pololetní a roční. Stanovení periody bude součástí již zmíněného příkazu k výplatě. Příkaz bude vystaven vždy na celý kalendářní rok. Příkaz bude odsouhlasen a podepsán výborem samosprávy. V průběhu roku je možné příkaz změnit jen na základě rozhodnutí výboru samosprávy, členské schůze samosprávy nebo představenstva.

Krácení odměn nefunkčnímu výboru či nepracujícímu členovi výboru bude vždy možné provést v posledním čtvrtletí kalendářního roku. Z praxe za poslední roky je však zjevné, že krácení je výjimečnou záležitostí, která nastává velice zřídka.

V případě jakýchkoli změn ve výboru nebo ve výši vyplácené odměny může výbor samosprávy vydat nový příkaz k výplatě funkcionářských odměn. Podklady a potřebné informace k tomu vždy získá na správě družstva.