Možnosti získání přístupových údajů na portál Techemu

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • úterý 16. srpna 2022

V minulém článku jsem podrobně popisoval, jak již máme u všech našich domů a většiny společenství funkční systém nepřetržitého sledování spotřeb bytových měřidel vody a indikátorů tepla na radiátorech. Systém nainstalovala firma Techem, která v našich domech a většině společenství rozúčtovává vodu a teplo.

Zopakuji ve zkratce, co systém nabízí. Přehled spotřeby vaší jednotky (bytu) a to v položkách teplo, teplá a studená voda. K vidění je nejenom spotřeba, ale i aktuální odečet, porovnání s minulostí a s průměrem celého domu. Z údajů lze vyčíst, zda je vaše spotřeba porovnatelná s tou minulou a jak jste na tom v porovnání s průměrem domu. Máte šanci okamžitě reagovat na zvýšenou spotřebu v bytě a hledat příčinu. Pokud jste nezměnili počet osob či způsob užívání, může jít o poruchu měřidla nebo již zmiňovaný únik vody. Smyslem celého systému je mít pod kontrolou své výdaje za topení a spotřebu vody, protože jde o nejvýraznější položky předpisu.

A teď k samotnému důvodu vzniku článku – jak získat na tento portál přístupové heslo? Jsou dva základní způsoby. Pokud už máte u nás přístupové heslo na naše vnitřní internetové stránky, pak je nejjednodušší požádat o heslo přímo na těchto stránkách. Na levé straně obrazovky je v menu záložka Podání žádosti. Otevře se obrazovka formulářů, mezi Formuláři prostoru je odkaz Přístup do portálu Techem. Na něj kliknete, vyplníte svou mailovou adresu a odešlete žádost o vygenerování hesla. To obdržíte v podobě PDF dokumentu.

Druhý způsob, v případě že nemáte přístup na interní družstevní stránky, je komplikovanější. Kvůli identifikaci musíte přijít na bytovou a členskou evidenci na správu družstva a požádat osobně. Vygenerované heslo vám následně přijde na mail nebo na adresu bytu. Zvláště pro mimolipské členy je proto jednodušší se nejdříve zaregistrovat do interních stránek družstva, což lze udělat z jakéhokoliv počítače a pak pohodlně požádat o heslo prvním způsobem. Výhodou je, že se zároveň stanete uživatelem interních stránek, kde kromě spousty údajů o domě, čerpání prostředků, zápisů ze schůzí a podobně lze i elektronicky podávat většinu běžných žádostí (kontaktní adresy, počet osob, výše zálohových plateb, způsob platby apod.) a ušetřit tak cestu na správu družstva.