Máme další možnost, jak kontrolovat spotřeby vody a tepla

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • úterý 12. dubna 2022

Současná doba je velmi dynamická a to zejména v těch špatných směrech. Nejdříve jsme dva roky bojovali s pandemií coronaviru a řešili její ekonomické a sociální dopady. Epidemie ještě neskončila a mezitím se nám na konci roku 2021 začal hroutit trh s prodejci energií. Díky prudce se zvyšujícím cenám plynu a elektřiny a své nezodpovědné obchodní politice padla Bohemia Energy a další menší poskytovatelé. Skončila jakákoliv jistota smluvních fixací a najednou máme elektřinu či plyn za dvoj až trojnásobky běžných cen. Ceny energií se zákonitě promítly do cen tepla a ohřevu teplé vody, kde došlo až k dvojnásobnému navýšení. To jsme museli promítnout i do záloh v předpisech od 1. 1. 2022. A aby toho nebylo málo, máme za dveřmi válku na Ukrajině a u benzínových pump je benzín i nafta za 50 Kč.

Nedělejme si iluze, že tento nárůst cen je pouze přechodný a že se to někdy vrátí na předchozí úroveň. Svět se změnil a musíme si zvyknout na to, že jsme všichni výrazně zchudli.

Co se dá v této situaci dělat? V podstatě můžeme jen jediné – snížit své výdaje a spotřeby. Co se týká spotřeb, každý si asi umí spočítat, kde v osobní rovině může omezit „zbytečné“ výdaje. Ale já bych se rád touto oklikou konečně dostal k tématu v nadpise článku, tedy na kontrolu spotřeb tepla a vody.

Tyto položky tvoří prakticky polovinu plateb za bydlení, myslím tím samozřejmě centrální dodávky, nikoliv vlastní lokální topení a ohřev vody. Současný stav je takový, že máme k dispozici v rámci vyúčtování roční spotřeby, u vody ještě děláme pro svou potřebu pololetní kontrolní odečty. Takže celý rok nemáte porovnání s předchozími spotřebami, nehledě na nemožnost zjistit skryté úniky vody. Ty při ceně kubíku vody přes 100 korun už mohou vytvořit dluh ve výši několika desítek tisíc korun.

Jak jsem psal už ve Zpravodaji před dvěma lety, v únoru 2020 jsme zahájili instalaci systému nepřetržitého sledování spotřeb bytových měřidel vody a indikátorů tepla na radiátorech. Nainstalováno máme 132 systémů, další čekají na schválení ze strany domů. Systém instaluje firma Techem, která v našich domech a většině společenství rozúčtovává vodu a teplo.

Co systém nabízí a jak funguje? Přihlašovací údaje získáte po přihlášení do našich vnitřních internetových stránek a po zadání žádosti o vygenerování hesla. Po přihlášení se otevře přehled spotřeby vaší jednotky (bytu) a to v položkách teplo, teplá a studená voda. K vidění je nejenom spotřeba, ale i aktuální odečet, porovnání s minulostí a s průměrem celého domu. Z údajů lze vyčíst, zda je vaše spotřeba porovnatelná s tou minulou a jak jste na tom v porovnání s průměrem domu. Máte tedy šanci okamžitě reagovat na zvýšenou spotřebu v bytě a hledat příčinu. Pokud jste nezměnili počet osob či způsob užívání, může jít o poruchu měřidla nebo již zmiňovaný únik vody. Pravidelnými kontrolami bychom měli být schopni včas korigovat svou spotřebu a předejít nepříjemným překvapením např. v podobě nedoplatků vyúčtování.

Na stránkách je také Informační centrum, kde se dozvíte většinu požadovaných informací o odečtech, spotřebách a principech rozúčtování a můžete si přečíst i trochu osvěty.