Privatizace 10bytového domu v Kamenickém Šenově

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • středa 23. února 2022

V průběhu letních prázdnin 2021 jsem byl osloven jedním z nájemců tohoto domu, zda bych jim nedokázal poradit v zamýšlené privatizaci bytového domu. Město Kamenický Šenov odsouhlasilo prodej domu i s nájemci nejvyšší nabídce. To aktivizovalo stávající nájemce a začali uvažovat o založení nějakého společenství, které by si dům od města koupilo. Narazili však na nezájem všech se zadlužit u banky nebo jiným způsobem.

Navrhl jsem jim formu družstevní privatizace stejnou cestou, kterou jsme použili v minulosti u samospráv 191 (privatizace z majetku ŽOS Česká Lípa) a 470 (privatizace z majetku Preciosa Lustry Kamenický Šenov).

Následovala příprava celého záměru a seznámení se záměrem vedení města Kamenický Šenov. Ti projevili předběžný souhlas a poté bylo nutné seznámit se záměrem všechny nájemce. To se podařilo uskutečnit ještě v srpnu 2021, kdy všichni nájemci projevili předběžný souhlas. Následně nás všichni současní nájemci města v privatizovaném domě požádali o členství v družstvu. Splatili základní členský vklad 1000 Kč, zápisné 605 Kč a vstupní vklad 3000 Kč (záloha na další členský vklad). Požádali představenstvo o koupi domu Havlíčkova č.p. 55, Kamenický Šenov a zavázali se zaplatit 1 % kupní ceny jako mimořádný vklad do DZOI a splatit celou kupní cenu formou dalšího členského vkladu, z toho 9 % do konce roku 2021, 91 % na splátky po dobu 15 let.

Po schválení celého privatizačního záměru na straně města, který jsem osobně prezentoval na zastupitelstvu v září 2021, a následně po schválení na listopadovém shromáždění delegátů našeho družstva došlo k uzavření smluv s nájemci o splacení dalšího členského vkladu. Prvotními náklady budoucích nájemců bylo splacení 9 % z kupní ceny a splacení 1 % z kupní ceny jako mimořádný vklad do DZOI.

Následovalo uzavření smlouvy o koupi domu za sjednanou cenu 7,7 mil. Kč od města Kamenický Šenov a uzavření nájemních smluv se všemi žadateli. Dům je zařazen mezi samosprávy v Kamenickém Šenově pod číslo samosprávy 469.

Od 1. 1. 2022 byl vystaven nový nájemní předpis pro každého člena družstva nájemce dle našich stanov a předpisů, stejně jako je tomu u ostatních samospráv.

Osobně jsem rád, že se nám tento záměr podařilo zrealizovat a věřím, že naše družstvo rozšířilo řady o dalších 10 rodin spokojeně bydlících v družstevním bytě ve vlastnictví družstva.