Co nás čeká v době „pocovidové“

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • úterý 20. července 2021

Ještě ani úplně neodezněla pandemie, ještě jsme nevstřebali všechny ztráty z této doby a už je nutné se bavit o tom, co bude dál. Někteří z nás ve svém okolí utrpěli ztráty nejcennější, myslím na lidských životech svých nejbližších, proto jim toto zamyšlení bude možná připadat malicherné nebo zbytečné. Současnou situaci na realitním trhu lze popsat jako nákupní horečku. Situaci ve stavebnictví lze zase vystihnout slovy „všeho je nedostatek“ a díky tomu ceny letí strmě nahoru. Firmy nemají dostatek pracovníků na pokrytí poptávky. Stejně tak i stavební materiály nejsou na trhu v dostatečném množství a na některé se musí čekat. Při výběrových řízeních uskutečněných v letošním roce jsou ceny vítězných firem podstatně výše, než byly ceny vítězů u srovnatelných zakázek před dvěma lety.

V návaznosti na růst cen nemovitostí a oprav lze v budoucnu očekávat i růst ceny tržního nájemného. Na družstevní nájem a platby vlastníků do fondu oprav má naštěstí vliv „pouze“ růst cen oprav. V návaznosti na tento růst cen bude nutné perspektivně přehodnotit potřebnou výši tvorby DZOI. V současné době velké domy (nad 40 bytů) mají zpravidla při tvorbě 20 Kč/m2/měsíc dostatek finančních prostředků na běžnou údržbu. Horší je to u menších domů (20-40 bytů), tam je současná optimální výše na úrovni 25-30 Kč/m2/měsíc. Nejhůře vychází platba do DZOI u domů s malým počtem bytů (do 20 bytů). Záleží na tom, zda mají kotelnu, čističku, pozemky kolem domu a případně další technologie, o které je nutné se starat. U těchto malých domů je dnes nutné tvořit 35 – 50 Kč/m2/měsíc.

Jestliže současná cenová bublina ve stavebnictví nesplaskne, nezbyde nám nic jiného než tento cenový skok implementovat do tvorby DZOI pro budoucí období. A to se zde nebavíme o jednotkách, ale o desítkách procent. Budeme tedy pečlivě monitorovat situaci a v případě potřeby reagovat potřebnými rozhodnutími a doporučeními pro naše samosprávy a společenství vlastníků.