Rozdělení HV 2020

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • úterý 20. července 2021

Hospodářský výsledek (HV) za rok 2020 je oproti předchozím letům jiný, stejně jako byl jiný celý uplynulý rok postižený pandemií. Současná epidemiologická situace naznačuje, že jsme z nejhoršího venku. Skutečnost je však taková, že spousta firem teprve teď začne zažívat krušné chvíle. Když jsme každý rok schvalovali na shromáždění delegátů zisk, připadalo nám to už jako samozřejmost. Výsledek hospodaření našeho družstva za rok 2020 je poznamenán dopady pandemie. Zásadní vliv na výsledek má povinně vytvořená opravná položka ve výši 20 mil. Kč na pohledávku za společností Arca Investments, a.s. Výsledek za rok 2020 tak činí ztrátu 12 mil. Kč. Z toho je zjevné, že běžný výsledek družstva je ziskový a dosahuje částky 8 mil. Kč před zdaněním.

Střediska ostatního hospodaření, mezi kterými jsou nebytové prostory v čele s budovou banky, vygenerovaly zisk 2,2 mil. Kč. Středisko úroků a vnitrodružstevních půjček dosáhlo zisku 2,7 mil. Kč a skupina středisek cenných papírů (CP) vytvořila zisk 5 mil. Kč před zaúčtováním výše uvedené opravné položky. Samosprávy uzavřely rok se ziskem 400 tis. Kč. Volené orgány hospodařily v roce 2020 s prostředky ve výši 1,7 mil. Kč.

Při vypořádání HV za rok 2020 jsme dodrželi hlavní zásadu, že zisky samospráv a zisky střediska úroků jsou rozděleny do FBH jednotlivých samospráv. Stejně tak je samosprávám rozdělena i dividenda získaná z majetkové účasti ve společnosti ČESKOLIPSKÁ TEPLÁRENSKÁ a.s. Ztráta na střediscích cenných papírů je uhrazena z nerozdělených zisků minulých let. Především byl použit zisk za rok 2019 z hospodaření s CP ve výši 7 mil. Kč a dále byl použit v minulých letech odložený zisk na hospodaření správy ve výši 10,9 mil. Kč. Na odloženém zisku pro hospodaření správy zůstane nerozdělený zisk ve výši 2,4 mil. Kč.

Sebechmurnější období se vždy zvládá lépe, je-li nějaké světlo na konci tunelu. I v tomto případě tomu tak je. V následujícím období jakékoli změny ve vymáhání pohledávky za společností Arca Investments, a.s. ovlivní hospodaření družstva pouze pozitivně. Dojde-li v rámci probíhajícího insolvenčního řízení k částečnému uspokojení pohledávky, bude tato částka ve výsledku hospodaření družstva vytvářet zisk. Je tedy absolutně dodržena zásada opatrnosti a v budoucím období nás již nečekají žádné negativní důsledky této kauzy.