Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí

  • Autor: JUDr. Dalibor Tichý
  • pondělí 15. února 2021

Nejde si snad ani nevšimnout tolik medializované informace ohledně zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Proč došlo k jejímu zrušení a od kdy bude platit? Jedním z hlavních důvodů zrušení této daně je úprava daňového systému, která je ovlivněna současnou ekonomickou situací v naší společnosti s ohledem na šíření onemocnění Covid – 19.  Zrušená daň by tak měla současně lidem pomoci snížit náklady na pořízení nemovitostí.

Daň z nabytí nemovitých věcí se konkrétně ruší zákonem č. 386/2020 Sb., který nabyl účinnosti dnem 26. 9. 2020. V tomto zrušovacím zákoně jsou důležitá přechodná ustanovení, která vymezují okamžik, od kterého se daň zrušuje. Pokud byl vklad vlastnického práva proveden do katastru nemovitostí po 1. 12. 2019, tak se už předmětná daň neplatí. Před tímto dnem se bohužel zaplatit musí. Ovšem zákonné opatření současně odložilo placení této daně bez jakýchkoliv sankcí, a to až do konce roku 2020. Pokud některému z poplatníků daně (v souvislosti se zrušením daně) vznikne nárok na vrácení daně z nabytí nemovitých věcí, tak správce daně tento přeplatek vrátí. Pro vrácení přeplatku je však důležité podat žádost u místně příslušného správce daně. Žádost musí být podána písemně, ústně do protokolu nebo datovou zprávou.

Vzor žádosti je možné získat na internetových stránkách finanční správy www.financnisprava.cz. Přeplatek je poté následně vrácen do 30 dnů od podání žádosti. Uvidíme, zda zrušení daně z nabytí nemovité věci bude i do budoucna naším státem podporováno.