Velké akce v roce 2020

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pondělí 25. ledna 2021

V tuto dobu obvykle hodnotíme průběh končící stavební sezóny, rekapitulujeme počty akcí, náklady. Porovnáváme jí s lety minulými a odhadujeme trendy do budoucna.

Všichni však víme, že letošní rok byl hodně výjimečný a vlastně ještě je. Díky problémům s nákazou koronavirem žijeme už od března v době mimořádné. A to nejen díky těm viditelným a vyhlašovaným omezením, ale i díky vnitřním omezením, jako je strach lidí z nákazy a obava z budoucnosti.

Všechny velké akce, tj. akce nákladově nad 0,5 mil. Kč, které se na domech dějí, se musí schválit na členské schůzi, dále na shromáždění vlastníků, realizátor se musí vybírat pomocí výběrové komisi. Toto vše určují vnitřní směrnice družstva, stanovy, případně legislativa. Bohužel, žádný z těchto předpisů nepomyslel na to, že bychom se vlivem vyšší moci nemohli sejít, že bychom nemohli rozhodnout na společném jednání. Nemáme tudíž žádný náhradní způsob schvalování. Pro velké opravy to znamená, že co jsme neodsouhlasili do půlky března a pak během krátkého období v létě, jsme museli oželet a odložit. Takže už rok 2020 byl hubenější, než obvykle, protože jsme řešili jen akce, připravené loni nebo hned počátkem roku. Hlavně jsme ale díky tomu prakticky nic nepřipravili pro rok 2021. Pokud se pravidla uvolní po vánočních svátcích, můžeme se to pokusit dohnat ještě počátkem příštího roku. Zejména menší domy s kratší dobou realizace by mohly ještě sezónu 2021 stihnout. Pokud ale přijde další avizovaná vlna nákazy, nebudeme mít pro schvalování velkých akcí pro rok 2021 prostor.

Velké akce nad půl miliónu korun v roce 2020 v číslech vypadají následovně: uzavřeli jsme 22 smluv za celkem 47,6 mil. Kč. Od 10. února do 14. září jsme vybrali 10 různých vítězů v 19 výběrových řízení. Z poptávaných prací bylo jako vždy nejvíce zateplování (5x), pak opravy střech (4x) a odstranění řas a ochranný nátěr zateplené fasády (4x). Zbývající práce byly typu výměny radiátorů, lina, pohonů výtahů, vstupních dveří. Zvláštními kapitolami byla likvidace septiků a výstavba ČOV, o nichž jsem psal v minulém čísle a přestavba tří nebytových prostor na osm bytů, o nichž píšu jinde v tomto čísle.

Z kapacitních, finančních či organizačních důvodů jsme zateplení tří domů přesunuli do roku 2021.
Co říci závěrem? Na jaře jsem si přál, aby na podzim bylo lépe. No, nebylo, spíše naopak. Takže budu skromnější a budeme si přát, ať příští rok aspoň není horší než rok 2020.