Průkaz energetické náročnosti budovy – kde ho najdeme a k čemu nám bude?

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • čtvrtek 10. listopadu 2016

Když jsem naposledy psal článek o průkazu energetické náročnosti budovy (PENB), tvrdil jsem, že bude snad poslední. No, takže jsem se mýlil, život ukázal, že je ještě o čem psát.
Se zajišťováním PENB jsme začínali v roce 2014, kdy bylo toto téma velmi nové, nezažité a bylo kolem něj mnoho neznámého. Postupem času se naštěstí mnohé vyjasnilo a dnes lze říci, že jsme zvolili správný způsob zpracování a že už vnímáme, jak je PENB v reálném životě používán.
K dnešnímu dni mají všechny naše domy zpracován PENB, který je k dispozici ve dvou formách. Jednak v podobě papírového originálu, uloženého na správě družstva; jednak v digitální podobě, k dispozici na našich stránkách či na vyžádání u pracovníků správy.
Energetický zákon nařizuje, že v případě prodeje či pronájmu bytu je povinnost prodávajícího předložit originál nebo ověřenou kopii PENB. A jak to v praxi lze provést? Pro skupinu lidí, kteří nemají k dispozici internet či alespoň počítač, lze vyžádat zapůjčení papírového originálu proti záloze 1 000 Kč. Ověřenou kopii tohoto originálu vám vyhotoví každé pracoviště Czech POINTU na poště či na městském úřadě. Cena je 30 Kč za stranu.
Jednodušší a rychlejší je však pracovat s digitální podobou PENB. Všechny PENB máme v digitální podobě s ověřeným elektronickým podpisem, což je ekvivalent papírového originálu. Pokud potřebujete pouze prostou kopii, lze si jí kdykoliv doma vytisknout. Pokud potřebujete ověřenou kopii originálu, je nutné digitálně podepsanou podobu PENB vložit na internetové stránky CzechPOINTU (https://www.czechpoint.cz/uschovna/), což vám vygeneruje průvodku s unikátním číslem dokumentu. Tuto průvodku si je nutné vytisknout a následně lze do měsíce na libovolném pracovišti Czech POINTU na poště či na městském úřadě nechat po předložení této průvodky zhotovit ověřenou kopii, cena je opět 30 Kč za stranu.
Jak se dostat k digitální podobě PENB? Nejjednodušší je si jej stáhnout z našich stránek v sekci Údaje domu/Dokumenty domu. K tomu však potřebujete přístupové heslo, které získáte na správě družstva, v oddělení členské a bytové evidence. Pokud je to pro vás příliš složité, lze požádat o zaslání PENB mailem svého technika či energetika družstva. Pokud jste však počítačově zdatní a zajímáte se o dění na domě, doporučuji pořídit si přístupové heslo na naše stránky, protože se z pohodlí domova dozvíte téměř vše o svém domě, nejen o PENB
Průkaz platí 10 let od vyhotovení nebo do další větší změny dokončené stavby, myšlena je tím zejména změna tepelných parametrů budovy (zateplení fasády, zateplená střecha, nová okna, změna zdroje tepla či přípravy teplé vody). Vždy po těchto stavebních úpravách provádíme aktualizaci PENB, k dispozici na našich stránkách je tak vždy právě platný průkaz.