Vývoj HV za prvních 6 měsíců roku 2016

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • středa 9. listopadu 2016

Na srpnové jednání představenstva jsem předkládal hospodaření družstva za první polovinu letošního roku. Výsledky jsou velmi pozitivní a proto je mi potěšením o těchto číslech napsat něco i pro Vás čtenáře našich internetových článků. Plánovaný zisk 1,4 mil. Kč je již teď překročen. Zisky dosahuje částky 3,6 mil. Kč. Z toho 3 mil. Kč dosáhlo středisko správy.
Za první polovinu roku 2016 jsou náklady správy čerpány ve výši 46,2 %. Což je úspora 800 tis. Kč. Větší pozitivní vliv na hospodaření družstva je ve výnosech. Především ve skutečném výběru penále a dalšího příslušenství dluhů. Již v polovině roku je v této kapitole příjmů splněno na 150 %. Což je především skvělý výsledek správy družstva při vymáhání dluhů. Od upomínek zasílaných ekonomickým úsekem až po vyklizení bytu právním oddělením. Není to tak jednoduché, jak zde píši. Mezi těmito hranicemi leží spousta úkonů správy družstva, které jsou nutné pro splnění zákona. Pokud je dlužník rozumný a v této době své dluhy řeší, nemusí k extrémnímu konci vůbec dojít.
Celkově tak výnosy správy dosahují už v polovině roku 54,6 % což je o 1 mil. Kč více a to i v situaci, kdy nedosahujeme plánovaných výnosů z úroku. Banky své termínované úložky přestaly úročit a naopak zvažují poplatky za depozita. To by vedlo ke zvýšení bankovních poplatků a tím i nákladů správy. Pokud by k tomu došlo, bude to další argument k tomu, ukládat volné finanční prostředky u profesionálních správců aktiv. V tomto segmentu zhodnocení už dosahujeme zisku, což nás vede k mírnému optimismu.