Příprava voleb delegátů na rok 2017

  • Autor: JUDr. Dalibor Tichý
  • pátek 30. září 2016

Již tomu bude pět let, kdy jsme naposledy volili nové delegáty, kteří tvoří nejvyšší orgán našeho družstva - shromáždění delegátů. Jelikož pětileté funkční období zvolených delegátů končí k 30. 4. 2017 je zapotřebí provést novou volbu tohoto orgánu s platností od 1. 5. 2017. Volba delegátů je oproti předchozím funkčním obdobím o to zajímavější, že již bude v režii nových Stanov OSBD Česká Lípa (odsouhlasených v roce 2013) a dále ve smyslu poměrně mladého zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích). S ohledem na shora uvedené skutečnosti byla také provedena úprava volebního řádu našeho družstva, podle kterého se volba delegátů uskuteční. Novelizovaný volební řád bude předložen ke svému schválení na shromáždění delegátů v listopadu tohoto roku.
Zásadní legislativní změnu týkající se nastávajících voleb lze prvotně spatřovat v povoleném počtu funkcionářů (delegátů a jejich náhradníků) v jednom volebním obvodu. Podle původního znění bylo totiž možné mít v jednom volebním obvodu více delegátů a jejich náhradníků. Tuto možnost nám však nová právní úprava již výslovně zakázala. Všechny volební obvody bude nutné rozdělit po lokalitách tak, aby za každý volební obvod byl zvolen pouze jeden delegát a jeden náhradník. V současné době máme 45 volebních obvodů, kde je zvoleno 117 delegátů. Nově budeme mít 97 volebních obvodů s 97 delegáty a jejich náhradníky. Z toho bude 8 volebních obvodů složeno ze členů bydlících ve společenství vlastníků jednotek.
Jak budou nové volby delegátů prakticky probíhat? Prvním krokem pro volbu delegátů bude sestavení kandidátek. Kandidátky navrhuje členská schůze samosprávy, výbor samosprávy nebo představenstvo. Je důležité připomenout, že kandidátem může být pouze člen družstva (fyzická osoba) starší 18 let, který je bezúhonný se způsobilostí k právnímu jednání. Přesnější podmínky pro volbu delegáta a jeho náhradníka upravuje volební řád.  
Termín pro sestavení kandidátek bude nejpozději do 13. 1. 2017. Kandidátka pro volby delegátů každého příslušného volebního obvodu bude obsahovat: jméno a příjmení kandidáta, bydliště, věk, povolání, podpis a případně funkci, kterou zastává nebo zastával v OSBD Česká Lípa. Po tomto termínu správa družstva připraví kandidátky, které předloží k projednání na volebních obvodech (tzn. na členských schůzích) k volbě nových delegátů a jejich náhradníků. Je dobré vědět, že každý člen družstva má pouze jeden hlas a je zařazen po lokalitách do některého z volebních obvodů. Ve smyslu volebního řádu nesmí být žádný člen zařazen do více volebních obvodů, ale pouze do jednoho, který odpovídá velikosti přibližně počtu 75 ± 20 členů družstva na jeden volební obvod v souladu s čl. 65 odst. 1 Stanov OSBD Česká Lípa. Samotné volby delegátů řídí člen výboru samosprávy (pověřený předseda samosprávy), případně člen představenstva. O každém kandidátovi na delegáta se hlasuje zvlášť. Hlasy, které kandidáti získají na jednotlivých členských schůzích (schůzích členů volebního obvodu) se sečtou a porovnají se s počtem hlasů přítomných hlasujících členů na členských schůzích (schůzích členů volebního obvodu), kteří podle platných Stanov OSBD Česká Lípa jsou oprávněni přijímat usnesení. Kandidát s největším počtem hlasů se stává delegátem, s druhým nejvyšším počtem hlasů jeho náhradníkem.
Volební členské schůze musí proběhnout do 17. 3. 2017. Jelikož jsou volební obvody složeny z více samospráv, je jasné, že na kandidátce budou i kandidáti z jiných domů, které všichni členové neznají. Proto by mělo být v zájmu navržených kandidátů znát termíny členských schůzí, na kterých by se mohli prezentovat. Výsledky voleb jednotlivých volebních obvodů se následně zašlou na správu družstva, kde se vyhodnotí. Volby jsou následně potvrzeny představenstvem družstva. Na jejich základě se sestaví soupis platně zvolených delegátů a jejich náhradníků. Seznam delegátů a jejich náhradníků podle jednotlivých volebních obvodů bude následně uveřejněn na internetových stránkách našeho družstva a také ve Zpravodaji OSBD Česká Lípa.
K volbě delegátů je nutné nakonec připomenout, že je na odpovědnosti každého člena družstva se těchto voleb zúčastnit a zvolit z navržených kandidátů své zástupce, kteří budou po dobu pěti let kvalifikovaně zastupovat zájmy členů i celého domu na shromáždění delegátů. Pevně věřím, že celý proces voleb i jejich příprava proběhne bez problémů a ke spokojenosti všech členů našeho družstva.