Shrnutí průběhu velkých oprav v roce 2015

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • středa 9. března 2016

Tak jako každý rok, i letos se sluší trošku poohlédnout za rokem minulým, tentokrát z hlediska velkých oprav na našich domech. Velká oprava je termín, používaný pro zateplování domů, výměnu oken, generální opravu střechy nebo hydroizolaci spodní stavby. Protože se téměř vždy jedná o náklady nad půl miliónů korun, překrývají se velké opravy prakticky s kategorií velkých výběrových řízení.
V roce 2015 proběhlo v oblasti velkých oprav celkem 41 výběrových řízení, z toho 7 výběrových řízení bylo pro společenství vlastníků v naší správě a 1 pro správu družstva. Celkem se na ně přihlásilo 173 uchazečů, vybrali jsme 17 různých vítězů v 9 typech prací za 76 178 257 Kč. Největší počet zájemců v jednom výběru bylo 8 firem, průměrný počet účastníků byly 4 firmy. Tradičně nejméně firem soutěžilo v GO plochých střech (2 až 3), nejvíce naopak v zateplování. Nejvíce zakázek – 8 – získala firma František Jiráček z Nového Boru v oblasti zateplování, stejně jako v roce 2014. Historie se opakuje i v ostatních ukazatelích, největší podíl akcí byl v zateplení domů či jednotlivých stěn. Loni šlo o 8 domů kompletně zateplených a o 15 domů se zateplením průčelí či štítů. Výměna oken jako samostatná velká akce nebyla loni žádná, občas se dokončovaly výměny sklepních či chodbových oken v rámci zateplení, případně se zasklívají lodžie.

Co se týče průběhu realizací, loňský rok nebyl v ničem výjimečný. Každým rokem posouváme do dřívějšího období zahájení příprav. Speciálně schválení akce zateplení na domě vč. případné půjčky se musí stihnout nejpozději do konce léta roku předtím, jinak nastávají termínové problémy. Trvá sestupný trend kvality pracovníků na stavbě, v důsledku čehož se nám snižuje výběr vhodných firem. Musíme doufat, že nám dřív dojdou domy k zateplování než kvalitní firmy na realizaci. Pro zvýšení počtu zájemců o zakázky se chystáme letos jako součást projektů zpracovat i výkazy výměr, abychom zjednodušili zájemcům zpracování nabídky.
Díky omezeným kapacitním možnostem realizačních firem a extrémním vedrům v loňském létě máme na několika domech zpoždění proti nasmlouvaným termínům dokončení. Práce se tak budou dokončovat na jaře letošního roku, důležité však je, že nezůstalo nikde postavené lešení přes zimní období.

A výhled pro rok 2016? Pokud nenastane nouzová či havarijní situace, je na tento rok schváleno 9 půjček a 3 úvěry. Tím je letošní příděl prostředků pro půjčky ve výši 30 mil. Kč vyčerpán a další zájemci již musí plánovat své akce na rok 2017. Mimo to se přihlásilo z vlastních zdrojů dalších 7 domů se zateplením a 5 domů požaduje opravu či výměnu střechy. Na zateplování se většinou „nabalí“ další práce, jako je výměna zábradlí lodžií, GO komínů, občas hydroizolace apod. Pro již schválené zateplovací práce se v současné době připravují projekty a stavební povolení, na střechy jsou hotové odborné posudky.  K těmto číslům je nutno ještě připočítat akce společenstvích vlastníků – 7 domů se zateplením a 2 domy se střechou. A výčet akcí tím nekončí, protože spousta prací, které nepotřebují projekty či stavební povolení, se budou chystat až na jaře, např. hydroizolace spodních staveb, výměny oken, opravy vstupů, předložených schodišť a další opravy.