Vývoj dluhů na OSBD Česká Lípa za rok 2015

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • pátek 4. března 2016

V uplynulém roce došlo u družstva ke snížení počtu dlužníků i celkové výše dluhů.

Jak je patrno z grafu, první polovina roku 2015 se vyvíjela velmi dobře a oproti předchozím letům dluhy v tomto období nestoupaly. Při vyúčtování za rok 2014, v červnu 2015, byly započteny přeplatky na dluhy a došlo k výraznému poklesu celkové výše dluhů až pod 4,8 mil. Kč. Ve druhém pololetí dluhy opět začaly stoupat, ale prostřednictvím upomínek a tlaku na velké dlužníky hrozbou vyklizení bytu se podařilo ke konci roku 2015 dluhy snížit opět k hranici 4,8 mil. Kč.


Z tabulky vyplývá, že meziroční pokles objemu dluhů je téměř milion korun a celkový počet dlužníků poklesl o 78. Největší pokles počtu dlužníků je zaznamenám ve skupině dlužníků do 15 tis. Kč dluhu. V této skupině působí nejefektivněji pravidelné upomínání a práce s dlužníky na přepážkách ekonomického úseku. Celkově v této skupině poklesly dluhy o 358 tis. Kč a počet dlužníků se snížil o 61. U skupiny nad 15 tis. Kč dluhů je patrná práce právního úseku, neboť v průběhu loňského roku došlo ke snížení dluhů o 554 tis. Kč a počet dlužníků se podařilo snížit o 17.


Z hlediska dluhů je stále větším problémem vymáhání dluhů u vlastníků bytů. U této skupiny je vymáhání daleko složitější a ne vždy úspěšné. Sledujeme a vymáháme dluhy i ve společenstvích vlastníků v naší správě. Lze konstatovat, že společenství vzniklá z našich samospráv mají dlužníků méně a dluhy menší oproti společenstvím, která k nám přišla od jiného správce. Ke konci roku 2015 evidujeme ve všech společenstvích 139 dlužníků s celkovou výší dluhů 1,6 mil. Kč. Tyto dluhy za rok 2015 neklesly, ale naopak stouply o 70 tis. Kč. Lze se obávat, že bez legislativních změn bude tento negativní vývoj u společenství vlastníků pokračovat.

Jistě jste zaznamenali v médiích, že Svaz českých a moravských bytových družstev usiluje o legislativní změny, které by měly napomoci vymáhání dluhů u vlastníků. Zda se to podaří, ukáže budoucí vývoj v jednáních vlády, poslanců a dalších kompetentních složek legislativy. Věřme, že tento palčivý problém bude v dohledné době lépe řešitelný.