Průkaz energetické náročnosti budovy – jak jsme se s tím poprali?

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pátek 11. prosince 2015

Toto je třetí a snad poslední článek o tom, jak družstvo zajišťuje zákonnou povinnost mít pro každý dům průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). V předchozích článcích jsem popisoval, co nám ukládá zákon, jak budeme vybírat realizátora a co to asi bude stát.
Následně jsem rekapituloval, jak jsme vybrali a co nás čeká. Příjemné bylo, že původní předpoklady nákladů se nakonec výrazně snížily a že jsme se dostali na průměrnou cenu průkazu 7 100 Kč vč. DPH a že nejlevnější průkazy stojí 5 457 tis. Kč.
Uplynul rok a je dobré opět shrnout stav věcí. Co se událo zásadního? Nejdříve je dobré se zmínit o novele energetického zákona, který PENB nařizuje. Zmizela pasáž o nejzazších termínech zhotovení PENB s ohledem na celkovou plochu domu, což ale není žádná velká výhra. Zůstala stále povinnost mít průkaz při nájmu jednotky (=bytu) nejpozději k 1. 1. 2016, což bude asi nečastější důvod, proč potřebovat průkaz. Navíc se v zákoně tato povinnost rozšířila i na zprostředkovatele, tedy realitní kanceláře, které od nás průkazy vyžadují.
Jak jsem informoval už minule, průkazy postupně vyhotovuje společnost STÚ-E Praha, která zajišťovala v roce 2002 pro družstvo energetické audity. V roce 2014 zpracovala a předala průkazy pro 106 domů s plochou nad 1 500 m2, tzv. první etapu. V roce 2015 k datu 27. 11. 2015 zhotovila a předala 71 průkazů pro menší domy. Zbývá dokončit ještě 40 průkazů, z nichž většina je těsně před dokončením. Jsou však domy, kde není možné jednoduše vyrobit PENB, protože chybí jakákoliv stavební dokumentace. Nenašli jsme jí ani v archívech stavebních úřadů či u pamětníků v domě. Jako naschvál to jsou většinou malobytové domy (4 – 5 bytů), pro něž zhotovení základní dokumentace domu a PENB je finančně velmi bolestné. Tyto domy jsme odložili do roku 2016 a vymýšlíme, jak z této situace co nejlépe vyváznout.
Co se týče ověřování, tak budeme mít buď elektronicky podepsané průkazy (tj. všechny zhotovené od STÚ-E Praha) nebo máme k dispozici aspoň jeden originál v papírové podobě, který proti záloze 1 000 Kč zapůjčíme. Pracujeme také na tom, abychom tyto papírové originály konvertovali do elektronicky ověřeného originálu, což bude praktičtější. Pro ty, kteří nepotřebují originál, máme k dispozici digitální naskenovanou podobu. Tu poskytneme na požádání mailem, případně je ke stažení na našich stránkách www.osbd.cz po přihlášení pod heslem uživatele. Heslo lze získat v úřední den na bytovém oddělení.
Průkaz platí 10 let od vyhotovení nebo do další větší změny dokončené stavby, myšlena je tím zejména změna tepelných parametrů budovy (zateplení fasády, zateplená střecha, nová okna, změna zdroje tepla či přípravy teplé vody). Takto aktualizovaný průkaz však již nebude tolik nákladný, protože se bude jednat pouze o úpravu některých parametrů.