Velká výběrová řízení v roce 2015

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • středa 24. června 2015

Podle směrnice o zadávání oprav jsou všechny akce s předpokládaným nákladem větším jak půl miliónu korun vybírány stálou výběrovou komisí. V ní kromě zástupců domů a správy družstva působí i zástupci představenstva a kontrolní komise.
V roce 2015 proběhlo doposud v oblasti velkých oprav, tj. zateplení domů a štítů, oprav plochých zateplených střech, hydroizolací spodních staveb a dalších prací nad půl miliónu korun celkem 33 výběrových řízení. První proběhlo 9. února 2015, zatím poslední 3. června. 2015. Plánováno je ještě řádově 10 dalších, většinou zateplení menších domů. Termínově se výběrová řízení zpožďují zejména z důvodu stále složitějších přípravných prací (projekty a stavební povolení), někdy i z důvodu pozdního rozhodnutí domů.
Do výběrových řízení se doposud přihlásilo 38 různých firem, vybráno bylo 13 různých vítězů. Nejvíce se jednoho řízení zúčastnilo 8 uchazečů (protiplísňový nátěr zateplené fasády), nejméně 2 (oprava ploché střechy). Výběrových řízení se zúčastnilo 13 různých členů komise za představenstvo, kontrolní komisi a správu družstva a 51 různých zástupců samospráv. Nejvíce, zatím 6x, zvítězila firma František Jiráček, vždy v oblasti zateplení.

Zateplení domů: V letošním roce připravujeme k zateplení 19 domů, z toho 7 je již zahájeno, ostatní jsou v různé fázi příprav. Zatím není žádný dům plánován na dokončení v roce 2016, z minulosti však víme, že se mohou některé akce protáhnout, buď vlivem počasí, neznámými okolnostmi (např. hnízdění ptáků) nebo bohužel vlivem nekompetentnosti firmy.

Generální opravy střech: Po letech, kdy jsme řešili nedostatečné kapacitní možnosti námi používaných a vyzkoušených firem a omezovali počet opravovaných střech, se nám v letošním roce podařilo požadavky domů a kapacitu firem vyvážit. Zatím máme za sebou 5 výběrů. Dalších 5 výběrů, z toho 2 na valbovou střechu, jsou ještě pro letošní rok plánovány. Zahájeny jsou již 3 opravy střech.

Hydroizolace spodních staveb: Letos proběhlo zatím 5 velkých výběrových řízení. V minulých letech jsme řešili stále se zvyšující ceny prací, takže minulé dva roky byly ve znamení ne vždy úspěšného hledání nových firem. Výsledkem je však kromě snížení cen i objevení kromě osvědčeného Geoizolu alespoň další kvalitní firmy, Complet San z Liberce.

Rekapitulace, další vývoj: Rok 2015 vypadá zatím jako potvrzení tendence postupného snižování počtu zájemců zejména o zateplení, ale i o opravy střech či hydroizolací. Důvodem je zejména velké množství již kompletně hotových domů, občas jsou důvody i legislativní – očekávaný vznik společenství vlastníků na domě, neschopnost či neexistence funkčního výboru apod. Nejmarkantnější rys letošních velkých výběrových řízení je však malá účast firem, zejména v zateplení. Důvody mohou být různé, od nechuti těch neúspěšných firem posílat marné nabídky až po úbytek firem či zvýšené angažovanosti u jiných investorů.
Je dobré připomenout, že tato čísla se týkají pouze akcí nad 0,5 mil. Kč. Zároveň s tímto probíhají přípravy a realizace akcí s menšími náklady, avšak většinou se stejnou pracností příprav.