Úspory tepla vlivem snižování energetické náročnosti budov

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • středa 24. června 2015

Máme za sebou další vyúčtování zálohových plateb a díky nevýrazné zimě jsme skoro všichni spokojeni, protože se nám vrací zaplacené měsíční zálohy ve formě přeplatku. Ty skutečně velké částky přeplatků, ale i nedoplatků, vznikají na vyúčtování tepla a teplé vody, což jsou stále dvě nejdražší položky měsíčního předpisu. Spotřebu teplé vody můžeme výrazně ovlivnit svým chováním, spotřebu tepla pouze částečně. Nejvíc záleží na vydatnosti zimy a pak samozřejmě na stavu domu. Vydatnost zimy neovlivníme, stav domu už ano.
Takto komplikovaně jsem se dostal k jádru článku, totiž porovnání spotřeb tepla zateplených a nezateplených domů. Jak každý chápe, mírná zima toto srovnání trošku znevažuje, protože když netopí nikdo, zateplení moc nepomáhá a nešetří. Přesto ale nějaký rozdíl je stále vidět. Podotýkám, že podle oficiálních denostupňů byl zima roku 2014 o 17% mírnější než ta v roce 2013. A i ta nestála za moc.
Nejdříve jsme porovnali úspory domů, které nezměnily mezi roky 2013 a 2014 svůj stav, tedy byly pořád zateplené nebo nezateplené. U vzorku 8 zateplených domů byla průměrná úspora 22,2%, u vzorku 8 nezateplených domů byla úspora 23,1%, což je logické, protože nezateplený dům více „pozná“ změnu zimy, než ten zateplený. Je potřeba totiž na druhou stranu podotknout, že měrná spotřeba tepla vzorku zateplených domů byla 0,17 GJ/m2, zatímco u těch nezateplených 0,31 GJ/m2, tedy téměř dvojnásobná. Což představuje i téměř dvojnásobné platby za teplo.
A teď k porovnání úspor „způsobených“ zateplením domu. K tomuto účelu jsme si vybrali vzorek 5 domů na centrálním zdroji tepla, které byly kompletně zateplené v roce 2013. A výsledek? Meziroční úspora tepla činí 35,67% při měrné spotřebě 0,21 GJ/m2. Pokud eliminuji vliv zimy (17%) nebo úspory i u nezateplených domů (23,1%), pak zateplení zařídilo úspory ve výši 18,67%, respektive 12,57%. Vypadá to jako malé číslo, ale je potřeba si uvědomit, že bylo dosaženo v roce, kdy byla nejmírnější zima za posledních nejméně 20 let. Tedy v zimě, kdy se příliš netopilo.
Když k tomu připočteme další aspekty zateplení, jako je nový hezčí vzhled domu, zbavení se problémů s mezipanelovými spárami, eliminace vzniku plísní, v parném létě zachování chladnějšího prostředí v bytech, pak je zateplení stále správným rozhodnutím.