Družstvo jako záchranná stanice?

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • středa 4. března 2015

Tento příspěvek není tak zcela v obvyklém duchu informací o provozu družstva, které jste zvyklí číst. Ale přesto s provozem družstva souvisí. Rádi bychom se totiž podělili o zkušenosti posledního roku, kdy se k nám začala hlásit společenství vlastníků, která se buď, spravovala sama, nebo je spravoval někdo ne zcela znalý či zodpovědný. Chápeme riziko, že celý příspěvek vyzní jako samochvála či placená reklama, ale vše, co dále píšeme, jsou fakta.
Hlavní pohnutkou, proč se na nás některá společenství obrací se žádostí o správu domu, je většinou problém, se kterým si neví rady. Ať už v oblasti ekonomické, právní či technické. Až teprve s nějakým vážným problémem si uvědomí, jak složitá je správa domu a co všechno lze pokazit. Takže k nám poslední dobou přichází společenství, která jsou v lepším případě pouze „zanedbaná“, jako jsou promlčené a nevymáhané dluhy na nájmech, neexistující účetnictví, prošlé revize a termíny ověřování bytových měřidel apod. Až po diskusi s pracovníky družstva si uvědomí, že za každý takový případ pochybení hrozí velké pokuty a jak velké štěstí vlastně doteď měli, že nic takového nenastalo. No a pak se k nám občas dostane společenství, které už není pouze zanedbané, ale přímo „poškozené“, tzn., že kromě výše uvedených případů zanedbané správy, řeší už škody, jako jsou např. chybějící finanční prostředky na fondu oprav, poškozené části domu, ztěžující bydlení, trestní jednání členů výborů a podobně.
Neradi bychom, aby článek vyzněl jako škodolibá radost typu „my vám to říkali“ nebo „dobře vám tak“. Jen spíše upozorňujeme na složitost správy bytového domu a jak důležité je při plné trestněprávní a hmotné odpovědnosti členů výboru společenství nepodcenit povinnosti společenství. Zodpovědnost za správu domu a pozemku má společenství vlastníků, tu nemůže žádnou smlouvou přesunout na správce. Jednotliví vlastníci ručí za závazky neomezeně podle svých spoluvlastnických podílů. Teoreticky by při opravdu velmi špatném a až trestuhodném hospodaření mohli přijít i o své byty.
A návaznost na nadpis příspěvku? Začali jsme mít pocit, že naše družstvo v regionu působí jako záchranná stanice pro „raněná“ společenství. Je to samozřejmě trošku nadnesené, ale při ohlédnutí zpět jsme zjistili, že v poslední době k nám přišla společenství, která opravdu hledala pomoc a občas i záchranu.