Zhodnocení stížností a žádostí roku 2014

  • Autor: Jindřiška Půlpánová
  • úterý 3. března 2015

Jak se již stalo zvykem, s příchodem nového roku vyhodnocujeme stížnosti a žádosti za rok minulý. Tento rozbor vcelku dobře odráží stav problémů v našich domech. Nejvíce zastoupenou skupinou stížností je na soužití v domech. Tyto tvořily v minulém roce 78 % z celkového počtu 94 stížností zaslaných na OSBD Česká Lípa. Většinou se jedná o obtěžování sousedů hudbou, boucháním, křikem, psím štěkotem a následně vulgárním chováním, když se někdo osmělí a upozorní sousedy, že se chovají nestandardně a bezohledně. Bohužel, stále častěji se takto chovají lidé v pronajatých bytech nájemců a vlastníků. S takto užívanými byty souvisejí i problémy s úklidem společných prostor a užíváním například sušáren na patrech, kde se hromadí nepořádek a lidé zapomínají, za jakým účelem byly tyto prostory kolaudovány. Ne menší problémy bývají s užíváním sklepních prostor a nepořádku v nich. Nechci, aby to vyznělo tak, že je problémové pouze soužití s touto skupinou spolubydlících, ale bohužel stížnosti dokladují, že v převážné většině tomu tak je.
Navíc se poměrně často jedná o „černý podnájem“, kdy nájemce družstevního bytu jaksi zapomněl splnit povinnost uloženou mu zákonem a nepožádal představenstvo družstva o souhlas s pronájmem. Toto pro něj může mít velmi nepříjemné následky. Vlastník bytové jednotky je povinen oznámit jmenovitě osoby žijící v jeho bytě. V těchto případech je velmi důležitá spolupráce s výbory samospráv. Již mnoho z nich si pohyb v jednotlivých bytech hlídá a nedostatky řeší s bytovým oddělením. Podnájem a následně jeho prodloužení je zpoplatněno a to zřejmě bývá důvodem k porušování této zákonné povinnosti.
Ve všech našich domech je vyvěšen nový Domovní řád, který poměrně přesně upravuje pravidla soužití. Ovšem bez ohleduplnosti, empatie, pocitu sounáležitosti a ochoty udělat něco navíc, i když to již není za dveřmi bytu, to nejde a žádný předpis to nespraví. Velmi častým důvodem k neshodám je též hluk při provádění stavebních úprav v bytech. Často jsou tyto prováděny bez souhlasu majitele domu, tedy OSBD Česká Lípa. Například i takové zasklení lodžie podléhá souhlasu družstva a následně stavebnímu povolení. Soužití může výrazně znepříjemnit i taková „maličkost“ jako je vyhazování nedopalků z okna nebo lodžie. Na spodních lodžiích v lepším případě propálí jen krytinu podlahy, pokud nezpůsobí požár, nebo přistanou až na zemi u domu, kde se nerozpustí a vytvoří dlouhodobou vizitku chování některých uživatelů bytů. Pokud se nenajde někdo, kdo nechce takto bydlet, vezme hrábě a koště a prostě to uklidí. Občas se objevují stížnosti na nefunkčnost výboru samosprávy, které řeší představenstvo OSBD Česká Lípa, případně Kontrolní komise. Ostatní stížnosti řeší právní oddělení za případné spolupráce technického nebo ekonomického úseku. Postup a lhůty při vyřizování jsou upraveny v příslušné směrnici. Převážná většina stížností je vyřízena do 30 dnů. Průměrná doba vyřízení byla v roce 2014 jen 19 dní. Považuji za nutné připomenout, že problémy menšího rázu je nutné nejprve řešit za pomoci výboru samosprávy, případně dotazem na správě družstva. Pokud se jedná o zásadní problémy, jako např. noční bujaré oslavy, vyhrožování, případně fyzické napadání, je vhodné zavolat Městskou policii. Záznam o zásahu výrazně zjednoduší řešení stížnosti správou družstva, případně přestupkovou komisí příslušné obce. Všeobecně je prokazování důvodu stížnosti velmi složité a možnosti postihu ze strany družstva jsou taktéž velmi omezené.
Co se týká žádostí, těch bylo v minulém roce podáno k projednání představenstvu OSBD Česká Lípa výrazně méně, než v roce 2013, to jen 28. Žádosti se týkají prominutí poplatků z prodlení, obnovení nájemní smlouvy nebo převodu bytu do vlastnictví.
Řešení stížností není jednoduchou záležitostí a jsou i případy, kdy nelze problém zcela vyřešit, protože je zakořeněn v chování jedince a vztahy spolubydlících jsou již velmi narušeny. Proto všem přeji nekonfliktní sousedy a spokojené bydlení v pěkných a upravených domech, jež nás všechny stojí nemalé finanční prostředky.