Velké opravy v roce 2014 – shrnutí

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • úterý 16. prosince 2014

V roce 2014 proběhlo v oblasti velkých oprav, tj. zateplení domů a štítů, výměny oken, oprav plochých zateplených střech, hydroizolací spodních staveb a dalších prací nad půl miliónu korun 53 výběrových řízení. Celkem se přihlásilo 304 uchazečů, vybrali jsme 19 různých vítězů v 6 typech prací za 86 175 247 Kč. Největší počet zájemců v jednom výběru bylo 12 firem, průměrný počet účastníků bylo 6 firem. Tradičně nejméně firem soutěžilo v GO plochých střech (2 až 3), nejvíce naopak v zateplování. Nejvíce zakázek – 7 - si odnesla firma František Jiráček z Nového Boru v oblasti zateplování. Již třetím rokem je u velkých oprav největší podíl akcí v zateplení domů či jednotlivých stěn. Letos jde o 18 domů komplet a o 16 domů s průčelím či štíty. Výměna oken jako samostatná velká akce byla letos jediná, jinak jde o dokončování výměn sklepních či chodbových oken v rámci zateplení.

Pokud hodnotíme průběh realizace, již tři roky se nabízí stejný obrázek. Termínové problémy jsou téměř výhradně v oblasti zateplování, které je nejvíce závislé na počasí a na stavebním povolení. Opakují se situace, že firmy v úvodu sezóny nabírají akce a teprve následně řeší kapacitu a kvalitu. Trvá i sestupný trend kvality pracovníků na stavbě. V loňském roce jsme se "rozloučili" s jednou firmou, letošní rok se stal „konečným“ z hlediska našeho zájmu pro další tři firmy. Důvodem je špatná kvalita, nedodržování termínů, obtížná komunikace.
Většina letošních akcí v zateplování má opět termínové zpoždění v řádech týdnů až měsíců, dokončení na jaře 2015 je jasné u třech staveb. Za zmínku také stojí situace, kdy firma vyhrála hydroizolaci domu, ale z důvodu kapacitních a organizačních problémů jí odmítla a akci nakonec realizovala další firma v pořadí, avšak za původní cenu vítězné firmy. Samospráva tím „vydělala“ přes čtvrt miliónu korun.
Abychom jenom nehaněli, lze letos určitě i pochválit, např. firmu Stavmart za tři akce ve vysoké kvalitě (jednu pro SVJ), firmy Izolace Beran, Geoizol a Complet San za držení vysokého standardu.

Výhledy pro rok 2015: zatím je na příští rok schváleno 8 půjček a 3 úvěry, další zájemci pracují na podpisech. K dnešnímu dni se přihlásilo 19 domů se zateplením, dalších 8 domů požaduje střechu. Tato čísla sbíráme nyní v předstihu z důvodu zajištění posudků, projektů a stavebních povolení. Další práce jako hydroizolace, sedlové střechy, výměny oken apod. zatím neřešíme, ty stačí připravovat na jaře. Probíhají pohovory se zástupci domů a projektanty o rozsahu prací. Vypadá to, že rok 2015 nebude nijak zvlášť odlišný od těch předchozích, což značí opět spoustu práce.