Průkaz energetické náročnosti budovy - kde ho lze získat?

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • úterý 16. prosince 2014

V prvním letošním čísle Zpravodaje (k dispozici na našich stránkách www.osbd.cz v sekci Dokumenty/Družstevní zpravodaj) jsem popisoval, jak se chystáme splnit zákonnou povinnost zajistit pro každý bytový dům průkaz energetické náročnosti budovy (dále jen PENB). Mezitím jsme pochopitelně výrazně pokročili a teď chceme popsat, co se bude dít a jak se k PENB na vašem domě dostanete.
V krátkosti zopakuju, od kdy je PENB povinný: od 1.1.2015 pro všechny domy s energeticky vztažnou plochou nad 1 500 m2; od 1.1.2017 pro všechny domy s energeticky vztažnou plochou nad 1 000 m2 a od 1.1.2019 pro všechny domy bez ohledu na velikost. Dále je povinnost předložit od 1.1.2016 PENB při prodeji, nájmu nebo pronájmu jednotky. Bez tohoto dokladu může být smlouva o prodeji či nájmu anulována, v krajním případě hrozí pokuta za nesplnění povinnosti.
Průkazy postupně vyhotovuje společnost STÚ-E Praha, která zajišťovala v roce 2002 energetické audity. Má tudíž o většině našich domů již perfektní evidenci a mohla nabídnout nejzajímavější ceny za zhotovení PENB. V minulém článku jsem psal, že cena PENB se pohybuje od 10 000 Kč výše, podle velikosti domů a rozsahu podkladů. Díky množství, opakovatelnosti a nasbíraným podkladům jsme získali PENB za ceny od 5,5 tisíce korun do 12 100 Kč, což je ale spíše výjimka, protože průměrná cena PENB je 7 100 Kč včetně DPH. Takovou cenu jsme nikdy při individuálním zhotovování PENB nezískali.
Zakázku jsme z časových a kapacitních důvodů rozdělili do dvou etap. V první etapě do konce roku 2014 budou zhotoveny PENB všech domů s plochou nad 1 500 m2, což obnáší 130 domů. Ve druhé etapě, do konce roku 2015, pak bude zrealizován PENB na zbytek družstva, což je 109 domů. Počty jsou včetně všech společenství vlastníků ve správě družstva, která to aktivně neodmítla. Pokud se vám součet těchto dvou čísel zdá malý, pak máte správný pocit, dalších 152 domů má již PENB hotové v rámci předchozího zateplování, ty pouze shromáždíme a pokud možno kvalitně zdigitalizujeme. Jak jsem se již zmínil, dvě etapy vznikly z kapacitních důvodů. Nikdo totiž nebyl schopen zajistit PENB pro celé družstvo v letošním roce, na druhou stranu jsme nechtěli zbytečně drobit zakázku na více let. Jako kompromis k dodržení zákonných lhůt vznikly dvě etapy realizace, čímž jsme zajistili splnění zákonné podmínky prodeje a nájmu bytové jednotky bez ohledu na velikost domu k 1.1.2016.
A nyní konečně k otázce v nadpisu - jak se k PENB dostanete? V současné době máme zhotovených 63 nových PENB a dalších 90 je hotových z dřívějších akcí. Všechny tyto PENB jsou uloženy na serverech naší společnosti a k dispozici buď na našich stránkách po přihlášení ke konkrétnímu domu v sekci Údaje IS/Dokumenty samosprávy nebo na vyžádání v digitální podobě u bytového technika či energetičky družstva. Součástí zakázky jsou i dvě vyhotovení PENB v papírové podobě, ta však budou sloužit spíše archívním účelům. Upozorňujeme, že nebudeme PENB na správě družstva jednotlivým zájemcům tisknout, protože se jedná zhruba o dvacetistránkový dokument, jehož tisk by časově i finančně zatěžoval rozpočet správy družstva. Neslouží navíc družstevním potřebám či potřebám domu, ale pouze potřebám jednotlivce.
Průkaz platí 10 let od vyhotovení nebo do další větší změny dokončené stavby, myšlena je tím zejména změna tepelných parametrů budovy (zateplení fasády, zateplená střecha, nová okna, změna zdroje tepla či přípravy teplé vody). Takto aktualizovaný průkaz však již nebude tolik nákladný, protože se bude jednat pouze o úpravu některých parametrů.