Něco o domovním řádu

  • Autor: Ing. Jiří Kladníček
  • čtvrtek 3. července 2014

Úvodem je třeba říci, že vydání domovního řádu není v českém právním řádu výslovně řešeno žádným právním předpisem. Jeho vydání však nic nebrání, pouze jeho obsah by měl být směrován podle typu domu, tj. zda jde o dům družstva, společenství vlastníků, obce či jiného vlastníka. Obecně lze konstatovat, že vydání domovního řádu a úprava práv a povinností v něm obsažených je v kompetenci orgánů příslušné právnické osoby a jeho odsouhlasení je většinou zakotveno ve stanovách. V našem družstvu je kompetence schválení domovního řádu stanovami delegována v Čl. 67 odst. 13, písm. m) na představenstvo. Domovní řád je vhodným dokumentem, který upravuje podrobnosti praktického denního fungování lidí v bytovém domě. Umísťuje se zpravidla ve společných prostorách domu u vchodu. Tím je zajištěna možnost každého se s domovním řádem seznámit a nemůže se potom odvolávat na to, že nezná jeho obsah.
Otázky praktického chodu domu se týkají úklidu společných prostor domu a přilehlého okolí, chovu domácích zvířat, zamykání domu, nočního klidu v domě, vylepování reklam a plakátů, povinnosti bydlících v případě požáru apod. Úprava v domovním řádu nesmí omezovat základní lidská práva a svobody. Nový občanský zákoník obsahuje nejen zásadní změny občanských práv, ale i změnu filozofie. Ta spočívá především v tom, že před zákonnými pravidly upřednostňuje smluvní volnost a dohodu stran. Rovněž i v oblasti bydlení je regulován především pravidly na, kterých se shodnou nájemníci a vlastníci bydlící v domě. Tato pravidla se týkají správy a provozu domu i pozemku a rovněž užívání společných prostor. V souladu s novou legislativou platnou od letošního roku schválilo představenstvo nový domovní řád pro družstevní domy ve vlastnictví a spoluvlastnictví na svém jednání dne 25. 3. 2014. Tento novelizovaný domovní řád družstva chceme postupně instalovat do všech vchodů našich domů, aby byla zajištěna informovanost našich bydlících. Naše družstvo má v současnosti 552 vchodů kam by mělo instalovat nový domovní řád. Zároveň s tím, do každého vchodu domu umístíme vedle domovního řádu poplachovou směrnici. Domovní řád je vytištěn ve formátu A2 a bude zarámován v novém rámu (plastový stříbrný rám s průhlednou folií), ten se připevní vruty na zeď ve vchodu do domu. Organizačně je velmi problematické se s každým domem domlouvat, jestli si domovní řád sami zarámují, pověsí, nebo chtějí jiný formát nebo dokonce, že ho nechtějí. Naše představa je instalovat domovní řády do všech vchodů do konce října 2014. Pokud techniky družstva osloví předseda samosprávy s představou instalace domovního řádu budeme se snažit mu vyjít vstříc.
K čemu má domovní řád sloužit? Je to jakýsi jízdní řád pro dodržování pravidel bydlícími v domě. Každý člen družstva či vlastník bydlící v domě zodpovídá za to, že tato pravidla budou dodržovat i osoby žijící s ním ve společné domácnosti, nájemníci, návštěvy, řemeslníci, ale i osoby neznámé pokud jim umožníte přístup do domu. Jistě si každý na tomto místě položí otázku, jak je možno sankcionovat ty, kteří pravidla nebudou dodržovat? Proč není v domovním řádu při porušení stanovena nějaká pokuta? Smluvní pokuta by byla určitě dobrým „motivačním“ prostředkem hříšníků. V současnosti převládá právní názor o protiprávním charakteru smluvních pokut za porušování domovních pravidel. Důvodem je absence písemného ujednání o smluvní pokutě vyžadovaná zákonem, tedy listina podepsaná všemi bydlícími v domě stvrzujícími souhlas s pokutou i přiměřeností její výše. Odborná veřejnost se na jednoznačném stanovisku, zda mohou být v bytových domech družstva či společenství vlastníků bydlící sankciováni pokutou, zatím neshodla. Tím kdo toto může s konečnou platností rozhodnout je soud. Určitě se ale shodneme na tom, že chceme-li mít pořádek a čistotu v domě, dobré sousedské soužití, je potřebné mít návod jak se k tomu dobrat. Tím návodem je domovní řád, který slušní lidé v domě respektují a bohužel jsou i tací, kteří ho soustavně porušují.