Bilancování roku na jarním SD

  • Autor: Ing. Jiří Kladníček
  • úterý 1. července 2014

Každý rok s neochvějnou pravidelností se koncem května koná shromáždění delegátů (SD) družstva. I letos proběhlo v hotelu Merkur v České Lípě. Na čtvrtek 29.5.2014 bylo pozváno 116 delegátů a zúčastnilo se jich 89. To znamená, že 76% účast zajistila usnášení schopnost nejvyššího orgánu družstva. Hlavním bodem jednání bylo seznámení delegátů s výroční zprávou za rok 2013, s hospodařením družstva a schválení návrhu na rozdělení zisku za rok 2013. Vedle delegátů byli přítomní ostatní členové představenstva a kontrolní komise, kteří nejsou delegáti a dále ředitel a zaměstnanci správy družstva.
Předseda představenstva, který zároveň jednání řídil, ve svém vystoupení mohl konstatovat, že uplynulý rok 2013 byl pro naše bytové družstvo dalším úspěšným rokem, jak po stránce finančního hospodaření, tak také péče o bytový fond. Byl to rok příprav na velké legislativní změny, které přinesl nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích. Zmínil se o průřezu legislativy, která byla již provedena (stanovy družstva, stanovy SVJ, domovní řád) a o úpravách, které nás čekají ke schválení na dalších SD. To by měl být jednací a volební řád. Připomněl, že příští SD bude volební, budou se na jednání SD konat volby členů do představenstva a kontrolní komise. Hovořil také o tom, že jedním z úkolů, kterým se zabývá představenstvo i správa družstva, je jednání o cenách za teplo v současnosti v České Lípě. Předsedkyně kontrolní komise paní Tůnová  informovala ve své zprávě delegáty o kontrolách, které za období od posledního SD provedli. Jednalo se o osm kontrol, z nichž určitě nejvýznamnější byly kontrola inventarizace majetku, kontrola plnění minulých usnesení SD, kontrola účetní závěrky s návrhem na rozdělení zisku za rok 2013.
Předsedkyně KK konstatovala, že při kontrolách nebyly zjištěny žádné nedostatky a nesrovnalosti. Návrh na rozdělení HV za rok 2013, předložený delegátům představenstvem, kontrolní komise doporučila schválit.
Výroční zprávu s komentářem presentoval ředitel Ing. Kladníček. Pomocí grafů a tabulek promítaných na plátno komentoval výsledky práce jednotlivých úseků. Vedle komentáře k tématům realizovaných oprav, přehledu dodavatelů prací, ekonomickým ukazatelům, vývoji převodu bytových jednotek do vlastnictví a dalším hovořil o organizační struktuře družstva. Závěrem své presentace konstatoval, že příznivé hospodářské výsledky dosahované již od roku 1998 dosahuje družstvo při prakticky nejnižším správním poplatku v celém severočeském regionu.
S finanční částí výroční zprávy delegáty seznámil vedoucí ekonomického úseku Ing. Mertin. Podrobně vysvětlil tabulky, které delegáti obdrželi ve svých materiálech domů. Okomentoval návrh na rozdělení zisku. Družstvo v roce 2013 dosáhlo čistý zisk 7,59 mil. Kč. Jednotlivým domům bude podle již v minulosti schváleného klíče přiděleno do fondu bytového hospodářství 5,15 mil. Kč. V této částce je 1 mil Kč, mimořádného přídělu ze zisku správy družstva. Do nerozděleného zisku na budoucí léta se odloží částka 1,23 mil. Kč. V návaznosti na nový zákon č. 67/2013Sb., předložilo představenstvo delegátům ke schválení novelu směrnice o nájemném a rozúčtování služeb.
Vysvětlení ke směrnici a objasnění zásadních změn podal vedoucí technického úseku pan Kouřimský. V živé diskusi, která k tomuto bodu bezprostředně následovala, padl návrh umožnit rozhodnutím na domě návrat k osoboměsícům, jako klíči pro rozúčtování některých položek místo m2 podlahových ploch. Byla odhlasována možnost toto změnit 2/3 písemným souhlasem uživatelů bytů v domě. Delegát pan Bláha navrhl a okomentoval změnu základní složky pro rozúčtování tepla ze 40% na 50%. I tento návrh byl přijat.
Posledním bodem před závěrečnou diskusí bylo projednání námitek proti rozhodnutí představenstva o vyloučení člena z družstva. Podrobně celou kauzu vysvětlil delegátům právník družstva Mgr. Tichý. Ti potvrdili rozhodnutí představenstva. Delegáti přijali závěrem všemi hlasy navržené usnesení se schválenými úpravami. Jednání SD proběhlo v pracovním duchu, po organizační i obsahové stránce bylo dobře připravené.