Změny důležitých směrnic – zadávání oprav a rozúčtování služeb

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • středa 25. června 2014

1. Směrnice pro zadávání oprav nemovitého majetku družstva
Tato směrnice se sice týká spíše předsedů a členů výboru samospráv, ale určuje pravidla čerpání peněz nás všech. V rámci uvolňování pravidel odsouhlasilo představenstvo zvýšení pravomocí orgánů samosprávy. Jednak se zvyšují schvalovací limity pro předsedu (15 000 Kč) a pro výbor (50 000 Kč), jednak přibyla možnost zadat jakoukoliv opravu přímo bez výběrového řízení. Měly by to však být odůvodněné případy (dokončení předešlých oprav, časová tíseň, unikátnost opravy atd.) a podmínkou je souhlas samosprávy i správy. Předpokládáme, že tento způsob zadání bude spíše ojedinělý, protože bez výběru se hůře určuje odpovídající cena díla. Jsou však případy, kdy už předem chceme konkrétní firmu a musíme absolvovat symbolické výběrové řízení, abychom vyhověli vnitřním předpisům.
Směrnice je platná od 1.6.2014 a každý předseda od nás obdržel jeden výtisk.

2. Směrnice o nájemném a předpisu úhrad vlastníků včetně rozúčtování
Tato složitě pojmenovaná směrnice určuje ve své první části způsob tvorby jednotlivých nájemních položek a ve druhé části pak způsob rozúčtování jednotlivých služeb, spojených s bydlením (teplo, teplá a studená voda, elektřina, výtahy, komíny apod.). A největší změny? V části nájmu je to určitě zrušení tzv. fondu vodoměrů, kde jsme si tvořili prostředky na cejchování a opravy vodoměrů. Nová legislativa již nedovoluje hradit tyto práce jiným klíčem, než velikostí plochy bytů, takže vodoměry budeme hradit z klasického fondu oprav. Ale tuto „opuštěnou“ nájemní položku jsme ihned použili, protože občanský zákoník určuje hrazení všech administrativních nákladů domů stejnou částkou na byt. Velmi obecně lze říci, že vše, co není provoz, údržba, oprava či úprava společné části vč. revizí se bude hradit klíčem stejně na byt. A k tomu se nám původní fond vodoměrů bude s mírnými korekcemi hodit. Zachováme samozřejmě i finanční prostředky, které jsou na těchto fondech shromážděny. Je pravděpodobné, že časem se tvorba na tomto fondu rozejde a každý dům bude tvořit individuálně výši, odpovídající jeho potřebě.
Ve druhé části směrnice, v tzv. službách, došlo k nejzásadnější změně v oblasti rozúčtovacích klíčů. Opustili jsme osoboměsíce, podle kterých se určuje spotřeba zejména v neměřené studené vodě, společné elektřině a provozu výtahů. Důvod je prozaický – tento klíč se stále hůře a hůře zjišťuje a v případě sporu je prakticky neprokazatelný a to oboustranně. Nejvíce reklamací a sporů při vyúčtování služeb je vždy v rozporování počtu osob v bytech. Po poměrně věcné diskusi na shromáždění delegátů jsme tuto změnu přijali a místo počtu osob budeme používat velikost bytu. Každý dům má však možnost za podmínky souhlasu 2/3 uživatel si počet osob jako rozúčtovací klíč uchovat. Předpokládáme, že to bude použito hlavně v menších domech, kde je méně podnájemníků a lidé se spíše znají.
Poslední, poměrně neočekávaná změna, vzešla v rámci diskuse na shromáždění delegátů. Díky návrhu z řad samotných delegátů byl změněn poměr základní a spotřební složky tepla ze současného rozdělení 40:60 na 50:50. Znamená to, že nově zaplatíme polovinu nákladů za vytápění bytu podle velikosti bytu (=základní složka) a polovinu podle  náměrů indikátorů tepla na radiátorech či údajů čidel v případě systému Grad (=spotřební složka). Co v praxi znamená těch 10% rozdílu? Základní složka na teplo slouží k tomu, aby rozdělila náklady na ztráty ve společných rozvodech a na vytápění společných prostor, spotřební složka pak na to, aby rozdělila náklady na vytápění bytů podle chování uživatel. Čím více máme domy zateplené, osazené kvalitními okny a dveřmi, opatřené lepšími střechami a topné soustavy zregulované, tím více se projevuje sdílení tepla v rámci vnitřních stěn objektu. Teplo v bytě není zboží, tedy neměříme jeho množství, ale je to služba, tedy měli bychom platit za výsledek. A v tu chvíli je důležitější velikost plochy bytu, než údaje indikátorů, protože pokud nezatopím já, vyhřeje mne můj soused. Navíc stále platí znění vyhlášky, že nikdo nesmí zaplatit méně ani více než je ±40% nákladů na m2 v domě, takže zvýšení základní složky pouze sníží rozdíl účtovaných nákladů.
Směrnice platí dnem přijetí, tedy 29.5.2014, v části vyúčtování služeb však bude účinná až pro rok 2015. Aktuální znění bude na našich webových stránkách, jeden výtisk dostane každý předseda samosprávy. Neplánujeme zatím hromadný tisk, protože očekáváme v průběhu roku novelu vyhlášky o rozúčtování tepla a teplé vody a tedy další změnu této směrnice.