Rekonstrukce bytů – Podlahy

  • Autor: Pavel Císař
  • středa 7. května 2014

   Jak se říká, začněme s tím od podlahy. Od podlahy s malým P, i když Přemek by nám jistě uměl poskytnout také pár moudrých rad. Ale vážně. Podlaha je významným stavebním prvkem bytu. Chodíme po ní, často si přímo na ní sedáme, děti si na ní hrají, šoupeme po ní s židlemi i dalším nábytkem, musí vydržet naše zacházení včetně toho, že se na ní občas něco vylije nebo nám upadne, nemluvě o domácích mazlíčcích. Nejen to nás vede k požadavkům na její opravu nebo celkovou rekonstrukci.

Záměr:
Chci novou podlahu. V jedné místnosti je to jednodušší, způsob užívání dané místnosti nám dává poměrně jasné parametry toho, jak by měla nová podlaha vypadat. U více místností pak již musíme zvážit kombinaci více druhů materiálů nebo typů podlah. Důležitou stránkou jsou i naše finanční možnosti a také např. zmíněná přítomnost domácích mazlíčků. Musíme zvážit požadovanou životnost, možnost údržby, tvrdost nebo tepelnou a zvukovou izolaci. Toto vše hraje důležitou roli při rozhodování o nové podlaze.

Z čeho se skládá podlaha:
Je důležité si uvědomit, že podlaha není pouze ta vrstva, po které chodíme (nášlapná), ale skládá se i z dalších vrstev, které jsou pro správnou funkci podlahy důležité. Jedná se o vrstvy podkladové (vyrovnávací) nebo izolační.  A právě u těchto vrstev často uživatelé bytů šetří, protože tato část není vidět, to mne nezajímá, to není potřeba. Omyl, je to potřeba a špatně položená podlaha může velmi znepříjemnit život a zhoršit Vaše vztahy v domě.

Nejběžnější druhy podlah:
Podlahy z PVC – již to není ta hrůza, kterou si pamatujeme z minulého století, kdy PVC ve velkém pokrývalo podlahy v panelácích, ale jedná se o moderní prvek se spoustou výhod. Široký výběr barev, vzorů nebo napodobenin materiálů (nejčastěji dřevo), pak také snadná údržba (vhodné i pro alergiky), pružný povrch nebo zvuková izolace. Na druhou stranu je jeho pokládka možná pouze na opravdu rovný povrch, což bývá v paneláku často problém.
Dřevěná podlaha – podle mého názoru asi ta nejkrásnější podlaha. Tam, kde jsou původní dřevěné parkety, vždy doporučuji uživatelům zachování původní podlahy. Dřevěná podlaha je teplá, jedná se o přírodní materiál, umí částečně absorbovat vlhkost, je vhodná pro alergiky a dá se poměrně snadno udržovat. Ale vyžaduje pravidelnou údržbu a pokud uvažujete o nové dřevěné podlaze, musíte se připravit na vyšší pořizovací cenu.
Laminátová podlaha – v dnešní době asi nejběžnější způsob renovací. Vzhledem částečně připomíná dřevěné podlahy, ale je výrazně levnější. Hlavními klady jsou, stejně jako u PVC, velký výběr vzhledu (barvy, struktury, materiálu), snadná údržba (vhodné i pro alergiky) a dobrá odolnost s možností oprav drobnějších poškození. Hlavní nevýhodou je nízká odolnost proti vlhkosti a zejména vyšší hlučnost s nutností užití kvalitních zvukové izolační vrstvy.
Korková podlaha – méně běžný způsob rekonstrukce. Přesto má výhody, pro které si můžete zvolit právě tento druh podlahy. Jsou to výborné zvukové a tepelně izolační schopnosti, jsou vhodné pro alergiky, mají nestandardní vzhled a jedná se o přírodní materiál. Je ale náchylnější na mechanické poškození.
Keramická dlažba – kuchyně, koupelny, WC nebo chodby. Zde bývá nejčastěji používán tento druh podlahy, která se vyznačuje vysokou mechanickou odolností, je snadno udržovatelná, odolná proti vodě a snadno opravitelná (pokud máme schovány zbylé dlaždice). Opět máme velký výběr barev, ale i tvarů a povrchů. Mnozí výrobci rovněž počítají s možností kombinace dlažby s obkladem na zdi. Na druhou stranu, keramická podlaha je poměrně těžká, náchylnější na znečištění ve spárách a pocitově nepříjemně chladná.
Koberce (textilní podlaha) – pokud jsme u podlah z PVC vzpomínali na staré časy, nejinak tomu může být u koberců, kterými jsme často nevzhledné „lino“ chtěli schovat. Mezi jejich klady patří teplý povrch, velká variabilita a možnost kombinací s jinými druhy podlah v případě, že použijete kusový koberec, např. pouze v části místnosti. Je ale nevhodná pro alergiky a také v případech, kdy máte domácí mazlíčky.
Podlahy lité, broušené apod. – moderní podlahy, užívané např. v halách, v bytech pak pouze minimálně.

Rekonstrukce podlah:
V ideálním případě se odstraní vrstvy původní podlahy až na stropní panel. Pouze v některých případech je možné užití stávající podlahy (např. původní PVC) jako podkladní vrstvy. Velmi často pak musíme očištěný povrch upravit stěrkami, násypy nebo deskami na požadovanou rovinnost a to včetně nerovnosti mezi jednotlivými panely. Důležitou vrstvou je pak vrstva izolační a to jak izolace proti vodě (např. koupelny), tak izolace zvuková, která by měla být použita u většiny rekonstruovaných podlah.
Zvuková izolace v podlaze by měla zabránit šíření hluku stropní konstrukcí (při chůzi, pádu předmětu nebo posunu nábytku). Jedná se o známý pojem kročejová neprůzvučnost nebo kročejový útlum. Šíření hluku a vibrací přes stěny by pak měla zabránit dilatace podlahy po obvodu stěn nebo pružný spoj v místě styku obou konstrukcí. Zejména pak u plovoucích podlah musí být vždy podlaha (nejen nášlapná vrstva!) oddělená od stěn dilatační spárou, která se překrývá lištou, většinou přímo dodávanou s danou podlahou. Upevnění lišty musí být pouze k jedné konstrukci, nikdy ne k oběma konstrukcím najednou (většinou se lišty kotví na stěnu). Některé typy těchto ukončovacích lišt mohou také sloužit jako ozdobné chráničky pro různá vedení, ať již klasické elektroinstalace nebo telekomunikační vedení (Internet, kabelová TV). Je nepřípustná rekonstrukce podlahy vybouráním původních vrstev s pouhým položením nové laminátové podlahy nebo dlažby přímo na holý panel!

Příště si něco přečtete třeba o rekonstrukcích stěn a stropů. Přeji nám všem příjemné bydlení.