Stížností na vzájemné soužití přibývá

  • Autor: Ing. Jiří Kladníček
  • pátek 21. února 2014

Již před dvěma lety byl v našem Zpravodaji uveřejněn článek o vyřizování stížností a žádosti, které přicházejí na družstvo. Bylo v něm konstatováno, že došlo k nárůstu písemných podání na družstvo. Rostl počet stížností, které se týkaly vzájemného soužití v domech. Pokud se podíváme na stav za rok 2013, tento trend pokračuje, opět se zvýšil počet stížností na narušování občanského soužití.
Za rok 2012 jich bylo 42 a v roce 2013 se jejich počet zvýšil na 69. Výčet obsahuje v první řadě stížnosti na projevy nadměrného hluku různého druhu (hudba, křik, stavební úpravy). Dále se jedná o arogantní a vulgární jednání, naschvály a vandalismus na společných částech domů skupinkami mládeže. Ta se schází ve společných prostorách, což má za následek již zmíněný nepořádek a ničení společného majetku. Kde hledat příčiny? Jednou z nich je určitě nepříznivý stav ekonomiky a problémy plynoucí z nezaměstnanosti. Je vidět, že roste počet těch, kteří si nemohou dovolit standardní bydlení - nájemní družstevní nebo vlastnické. V bytových domech se výrazně zvýšil za poslední dva roky počet bydlících podnájemníků v družstevních nájemních bytech a rovněž nájemníků ve vlastnických bytech. Tito bydlící, kteří byty užívají většinou jen dočasně, nemají žádný silný vztah k domu, ve kterém bydlí, nezajímá je stav společných částí domu a plánování jejich větších oprav. Navíc dochází k velké migraci těchto osob. Jejich časté stěhování nebývá bez následků. Často dojde k poničení podlahových krytin v chodbách, schodištích a výtazích. Nelze se divit, že ostatním uživatelům bytů vadí například poškrábání nového PVC, které stálo nemalé peníze. Řešení stížností na narušování soužití se komplikuje tím, že musíme jednat s pronajímateli, kteří mají často trvalé bydliště i mimo náš okres. Nezaměstnanost zejména mladých lidí vede k tomu, že tito lidé jsou doma, přes den i v noci za nimi chodí mnoho návštěv, hraje hlasitá hudba a problém je na světě. Volný čas a potřeba peněz je spojena v některých případech i s kriminální činností, výrobou a distribucí drog. V domech se pohybují cizí lidé. To napomáhá zlodějům, kteří vykrádají požární hasební zařízení. Za rok 2013 se krádeže tohoto druhu zvýšily téměř na dvojnásobek, proti předchozímu roku a dosáhly částky 154 573Kč.
Stížnosti adresované družstvu se týkají také přespávaní bezdomovců ve sklepích. Problémy bývají často i s úklidem společných částí domů, užíváním sušáren, komor a sklepních prostor k jiným účelům, než jsou určeny. Často se v těchto prostorách hromadí nepotřebné věci jako ve skladišti, což brání jejich užívání ostatními bydlícími na patře. Obecně musíme bohužel konstatovat, že stav morálky, slušnosti a vzájemné tolerance zaznamenal úpadek. Nárůst stížností v oblasti vzájemného soužití určitě také souvisí s celkovým stavem společnosti, kdy existuje nízká vymahatelnost práva a nedůvěra k fungování státních a veřejných institucí. Je opravdu velmi těžké rychle a účinně řešit stížnosti týkající se narušených sousedských vztahů a vzájemného soužití v domě. Družstvo nemá žádnou pravomoc udělovat sankce či pokuty a musí postupovat podle stanov a občanského zákoníku. Tím spíše si správa družstva váží všech slušných nájemníků a vlastníků bytů v našich domech, kteří dodržují stanovy a domovní řád, jsou ohleduplní ke svým sousedům, není jim lhostejné, jak prostředí kde žijí vypadá a vlastním přičiněním přispívají k pěknému a spokojenému bydlení.