Průkaz energetické náročnosti budovy, zákonná povinnost vlastníka nemovitosti

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • středa 19. února 2014

Již rok platí novelizovaný zákon o hospodaření s energiemi, který ukládá majitelům domů zpracovat průkaz energetické náročnosti budovy (dále jen PENB). O této povinnosti jsme vás informovali již v loňském dubnovém čísle. Přes veškerou kritiku odborné i laické veřejnosti zákon platí a je tedy nutné se podle něj chovat.
Průkaz je doklad o tom, jak je dům z hlediska energií hospodárný, jaké má spotřeby, ztráty a zisky. Bere se v potaz kvalita zdiva, provedené úpravy (zateplení, okna, střecha), způsob vytápění a výroby teplé vody, stav rozvodů elektriky, vzduchotechnika apod. Součástí průkazu je energetický štítek, který dům zařadí do patřičné kategorie z hlediska energetické náročnosti. Čím nižší číslo a písmeno (A je nejnižší a G je nejvyšší třída), tím je dům hospodárnější. Časem bychom si měli zvyknout stejně jako dnes u energeticky náročných spotřebičů (např. u ledniček, mrazáků, praček, myček) posuzovat bydlení i z hlediska nároků na energie. Protože je jasné, že čím je dům úspornější, tím levněji budu bydlet.
Povinnosti zpracovat PENB jsou termínově odstupňovány podle velikosti a podle způsobu užití nemovitosti (pronájem, prodej). První datum, které na nás dopadne, je 1. leden 2015. K tomuto datu musíme mít hotové PENB u domů s celkovou plochou větší než 1 500 m2. Pro lepší představu to jsou prakticky všechny domy nad 20 bytů. Pro naše družstvo je to celkem 146 domů, k tomu dalších 22 domů, které jsou společenstvím vlastníkům. Druhé datum je 1. ledna 2017, ke kterému musíme mít PENB v případě domů s celkovou plochou větší než 1 000 m2 (38 družstevních domů a 15 společenství) a poslední termín je 1. ledna 2019 pro domy s plochou menší než 1 000 m2 (91 družstevních domů a 39 společenství). Počty společenství se budou samozřejmě měnit s přibývajícími vlastníky bytů. Do toho všeho ještě zasahuje jeden termín a tím je 1. leden 2016, kdy je nutné mít PENB v případě pronájmu bytu či nebytového prostoru.
V každém případě je nejvyšší čas v letošním roce připravit po technické a organizační stránce výběrové řízení na realizátora průkazů, protože jednak je počet domů poměrně vysoký, jednak bude možná o auditory nouze. Množství podkladů, které musí auditor zpracovat, je velký a nějaký čas zabere jejich shromažďování či zajišťování, takže do konce roku pak bude spoustu práce podklady přetvořit do průkazů. Samotný auditor musí mít přezkoušení od Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a musí být zapsaný v seznamu energetických specialistů. Podle oficiálního seznamu ministerstva jich je 1 269, z toho 40 v Libereckém kraji a dva v České Lípě.
A co nás to bude stát? Cena není samozřejmě zatím určena, protože neproběhlo výběrové řízení, ale podle nabídek různých firem na internetu se cena PENB pohybuje od 10 000 Kč na dům v případě, že máte veškeré potřebné podklady. Pokud nemáte nebo pokud se jedná o větší či členitější dům, je cena až 20 000 Kč. Věříme, že díky množství domů a drtivé většině podkladů se budeme pohybovat spíš na spodní hranici cen, ale rozhodne výběrové řízení a situace na trhu. Musíme si ještě vyjasnit, zda ctít termíny v zákoně a dělat PENB postupně v letech nebo poptat všechny domy najednou. Obě metody mají svá pro i proti. V každém případě bude letošní jaro ve znamení příprav na průkazy energetické náročnosti budov.