Opravy bytových oken po skončení záruky – upřesnění

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • středa 19. února 2014

Představenstvo družstva dne 29.1.2013 schválilo zásady hrazení oprav oken po skončení záruky. Smyslem těchto zásad bylo uchránit předsedy samospráv před diktátem individuálních požadavků členů samosprávy na opravy oken a zároveň umožnit domům opravovat okna, pokud se tak sami rozhodnou. Původní usnesení však nebylo natolik jednoznačné a přehledné, aby se jimi mohli předsedové řídit, vznikalo více výkladů a následně spory o nárok na opravu.
Z tohoto důvodu řešila technická komise dne 5.12.2013 znění původního usnesení a navrhla jeho upřesnění.

Nové usnesení:
Představenstvo družstva projednalo předložený materiál a schvaluje hrazení oprav bytových oken po skončení záruky následovně:
1. Z DZOI domu se nehradí opravy, seřízení či výměny žaluzií na oknech a lodžiových sestavách
2. Z DZOI domu se nehradí odstranění prasklin zdiva mezi vnitřním rámem bytového okna a stěnou (i lodžiovou), pokud praskliny nejsou průvodním jevem dalších závad (špatné ukotvení, vypěnění, chybějící parotěsná zábrana apod.)
3. Z DZOI domu se nehradí individuální opravy bytových oken, způsobené běžným užíváním a opotřebením. Jedná se zejména o seřízení kování, netěsnosti mezi rámem a křídlem okna, špatný stav těsnění apod.
4. Z DZOI domu se můžou hradit pouze hromadné jednorázové opravy bytových oken, schválené orgánem členskou schůzí samosprávy a shromážděním SVJ, s výjimkou oprav, jmenovaných v bodě 1 až 32
5. Z DZOI domu se může na základě rozhodnutí orgánu samosprávy a shromáždění SVJ hradit hromadnýé seřízení či opravyservis bytových oken (tzv. roční prohlídky)
6. Za podmínky souhlasu všech lze čerpat prostředky DZOI odlišně od výše uvedených bodů

Legenda: DZOI - dlouhodobá záloha na opravy a investrice (dříve fond oprav)

              SVJ - společenství vlastníků jednotek

Diskutabilní je možná v bodě 4 termín „hromadné“, neboť to může zahrnovat v konečném důsledku např. pouze třetinu domu. Tímto termínem jsme ale chtěli zdůraznit, že hrazené opravy oken mají mít charakter oprav pro všechny, kdo o ně mají zájem a že každý má právo je v tu chvíli požadovat. Termín „jednorázové“ je zase ochrana před usnesením členské schůze a SVJ o tom, že např. pověřuje výbor či předsedu samosprávy rozhodovat o těchto opravách v budoucnu. Tím bychom se vrátili zpět ke stavu, kdy předsedové čelí tlaku lidí nebo naopak „odměňují“ své věrné. Takto je nutné, aby pokaždé rozhodla členská schůze a SVJ, tedy maximální veřejná kontrola.