Údržba zateplených fasád

  • Autor: Pavel Císař
  • středa 19. února 2014

Letošní rok byl na našem družstvu rekordní, co se zateplení týká. S tím je velmi úzce spojené i mé dnešní téma, a to je údržba zateplené fasády. Vím, že se někomu může zdát podivné hovořit o údržbě zateplení ve chvíli, kdy je akce ukončena. Ale je to proto, že tento článek má být tak trochu osvětou mezi uživateli bytů v zateplených domech. Hned druhým důvodem je skutečnost, že máme zateplené fasády na domech již z konce minulého století, tedy déle než 13 let. Tzn., že tento článek měl vyjít již minimálně před šesti lety … ale nikdy není pozdě.

Stejně jako váš vůz, oblečení nebo domácí spotřebič potřebuje minimálně pravidelnou údržbu (pokud jej hned nevyměníte za nový), tak i zateplení potřebuje a vyžaduje Vaši pozornost. Zatímco u auta Vás tato věc nepřekvapí, u zateplení si mnozí mysleli a stále myslí, že je to investice jednou a dost, nyní na to nemusíme minimálně dalších 25 let ani sáhnout. Ale dost nezáživného úvodu, směle se pusťme do popisu údržby zateplených fasád.

Otázka Proč údržba?
- Protože i zateplení podléhá okolním vlivům, kterým se budu věnovat dále v textu jednotlivě.
- Protože se i v případě zateplení jedná o klasický proces stárnutí, kdy z různých důvodů fasáda není taková, jako když byla práce ukončena. A stejně jako na pokožku naneseme krém, abychom jí zvláčnili a vrátili jí část půvabů, stejně bychom měli postupovat i v případě zateplené fasády. Již vidím, jak si v této části článku poklepali asi všichni čtenáři na čelo s tím, že chci, abyste matlali krém na fasádu … to samozřejmě ne.
- Protože chceme, aby nám zateplení sloužilo co nejlépe po co nejdelší dobu.
- Protože nutnost údržby je jasně popsána v technologických předpisech všech výrobců zateplovacích systémů. Pokud není údržba prováděna, mohli bychom se setkat s případem, že nemusí být uznána reklamace vady zateplení z důvodu absence údržby.
- Protože pouze při důsledném dodržování všech pravidel pro údržbu může zateplení nebo jeho část plnohodnotně sloužit po celou dobu své životnosti.

Co nejvíce ovlivňuje stárnutí a stav zateplení?

Nejčastější důvody stárnutí a Co má vliv na podobu a stav Vaší zateplené fasády:

Poloha a orientace domu – těžko ovlivníte, jak byl dům naprojektován a postaven. Severní strana, která přijímá pouze málo slunečního světla, je dlouhodobě chladnější než slunci vystavená fasáda a tím je vždy více ohrožena vznikem a tvorbou řas.

Tvar budovy (vliv architektury objektu) – opět, stejně jako v předchozím bodu, těžko ovlivníte přesah střechy přes fasádu, umístění (či spíše) absenci ochranných říms nebo tvar lodžie nebo balkónu. Tyto, pro někoho drobnosti, jsou rovněž důležitým dílkem skládačky vlivů na stárnutí a stav fasády.
Druh použitých materiálů – zde již můžeme ovlivnit výslednou podobu velmi výrazně. Snažíme se zvolit vhodnější druh omítkoviny, vymýšlet opatření bránící mechanickému poškození … Ne vše lze ale naplánovat dopředu a hlavně, vše stojí nemalé finanční prostředky a na ty mnohdy, vzhledem k finanční zátěži uživatelů bytů, těžko dosáhneme.

Klimatické jevy – tedy vliv počasí, deště, větru, UV záření ale i změn (kolísání) teplot během dne i v průběhu celého roku. Zde si pomohu citací z odborného článku, věnovaného obdobné problematice: „Působení povětrnosti lze z hlediska životnosti považovat za vliv dominantní. Pravidelné cyklické namáhání vnějšího povrchu vede k postupné ztrátě původních parametrů (mechanických, odolnosti proti působení vlhkosti apod.), které se mohou projevovat vznikem trhlin, vzájemnému oddělování jednotlivých vrstev, což v konečném důsledku může vést ke ztrátě ochranné funkce povrchového souvrství.“

Okolí domu – má velmi výrazný vliv na stav fasády. Ať již se jedná o zeleň v bezprostřední blízkosti domu (porost křoví, stromky, ale i stále oblíbenější předzahrádky nebo skalky), nebo zastínění sousedním věžákem nebo vzrostlým stromem. Patří sem ale i vliv okolí domu ve větší vzdálenosti, který by Vás ani nenapadl. Je to prach z nedalekého silničního obchvatu, exhalace z továrny pod kopcem nebo blízkost lesa nebo parku. V lese žijí ptáci z řádu šplhavců … a o tom byl samostatný článek v našem Zpravodaji.

Vandalismus – zcela samostatnou kapitolou je svévolné poškozování a ničení, jen pro vlastní potěšení či pro potřebu odreagovat se. Vandalismus se projevuje nejčastěji ve formě sprejerství nebo ve formě mechanického poškozování fasád. Házení kamenů a dalších tvrdých předmětů na fasádu, zkoušky hořlavosti, terč šermířských výpadů, snaha o obtisk podrážky boty co nejvýše na štítové stěně … Určitě to každý znáte a je to noční můrou všech, co se chystají zateplovat i těch, kteří již realizovali a nyní jen čekají, kdy to přijde. Protože to jistě přijde, je to jen otázka času a nepomůže zde ani kamerový systém, ani Městská policie. Vždy se najde někdo „kreativní“, kdo se potřebuje projevit či oslnit své kamarády.

Jak tedy správně udržovat svou nově zateplenou fasádu?

Jak již bylo uvedeno v úvodu, neplatí, že jednou je uděláno a nyní se nemusí nic dělat po dobu životnosti fasády. I když není na fasádě žádný zjevný šrám nebo znečištění, podléhá stárnutí. Použité materiály nevyžadují každoroční obnovu (například novým nátěrem), ale je nezbytná pravidelná kontrola, která by měla odhalit výskyt případných vad. Nemusí se hned jednat o odborné posouzení stavu fasády. Každý z nás může pouhým pohledem odhalit drobnou trhlinku na fasádě, znečištění povrchu nebo poškození hrubým násilím. Může se stát, že za drobným projevem na fasádě je ukryta větší vada nebo skrytý problém. Prvotní posouzení provedeme sami, na další a hlubší kontroly, posudky a analýzy již využíváme služeb výrobců zateplovacích systémů nebo odborných pracovišť. Proto je pro nás důležitá spolupráce s certifikovanými a osvědčenými výrobci zateplovacích systémů, kteří za sebou mají potřebné technické zázemí s odborníky v daných odvětvích. Na případné změny fasády je potřeba reagovat dle doporučení výrobců. Jedná se o postupné kroky, které povedou opět ke krásné fasádě a plně funkčnímu zateplení.

Očištění povrchu – prvním krokem je řádné očištění fasády. Zde se nejčastěji setkáváme s omytím tlakovou vodou, do které bývají pro zvýšení účinnosti přimíchány ekologické čisticí prostředky. Jak vyplývá z označení způsobu čištění, jedná se o tlakovou vodu. Z tohoto důvodu je nutno přizpůsobit nastavení tlaku vody a vzdálenost a případně typ trysky stavu zateplení. Před zahájením prací s tlakovou vodou se tak vždy doporučuje ověření stavu zateplení, aby nedošlo k nadměrnému poškození povrchu zateplení. V průběhu provádění očištění fasády lze zjistit i její případná poškození. Taková poškození by měla být bezodkladně odstraněna, aby nedocházelo prohlubování vad. Viz další z bodů této kapitoly.

Fasádní obnovovací nátěry – logicky dalším krokem k obnově fasády (pokud nebyly zjištěny další vady nebo poškození) je provedení obnovovacího nátěru. Výrobci zateplovacích systémů uvádí rozdílný časový interval pro provedení nátěru v délce 7 - 15 let. Takový rozptyl je dán zejména druhem a kvalitou použitých materiálů a zejména pak výše uvedeným vlivem působení okolí, klimatických jevů nebo polohou a orientací domu. V průběhu času dochází k postupné ztrátě hydrofobních vlastností finální povrchové úpravy (omítky), která zajišťuje odolnost proti působení dešťových srážek. Druh obnovovacích nátěrů se vždy volí s ohledem na skladbu původního zateplení a použitých materiálů tak, aby vše fungovalo tak, jak má.
V případě, že byla původní fasáda napadena mikroorganismy (viz samostatná kapitola), je mnohdy nutná aplikace speciálních biocidních prostředků, které zvýší odolnost proti biotickému napadení. Výrobci zateplovacích systémů a stavební chemie nabízejí různá řešení. Od speciálních přísad do nátěrových hmot, speciálního podkladního nátěru či jejich vzájemnou kombinaci. Zde je na místě jasné prohlášení a uvědomení si skutečnosti, že působení těchto opatření je pouze dočasné a výskyt řas nelze v dlouhodobém horizontu nikdy vyloučit.
Přáním mnoha uživatelů je „ztmavení“ fasády, tedy požadavek, aby nový nátěr byl výraznější než původní barevné řešení. Zde musím upozornit na riziko zvýšení teplotního namáhání osluněných povrchů, což může vést ke vzniku trhlin a tím k celkové destrukci povrchového souvrství. Proto by případná změna barevného odstínu resp. její výrazné ztmavení mělo být vždy pečlivě zváženo.

Oprava zjištěných vad – zjištěné poškození zateplovacího systému by mělo být bez dlouhých odkladů opraveno. Pokud se rozhodneme k odložení opravy drobností, může nám původně malé poškození způsobit závažnější vady, jejichž oprava nebo odstranění nás přijde mnohem dráž. Poškození zateplení může rovněž výrazně zkrátit celkovou životnost systému. Volba způsobu opravy vždy záleží na konkrétním případě. Proto se zde o nich nebudu sáhodlouze rozepisovat. Od opravy drobných lokálních poškození (například po zásahu vandala), přes kompletní vytvoření nového souvrství (výztužná vrstva se síťovinou + omítka) přes původní omítku až po sejmutí původního souvrství zateplovacího systému v případě, že toto není dostatečně soudržné. V extrémním případě nezbude nic jiného, než původní zateplení zcela demontovat a nahradit ho novým. O tom, který ze způsobu zvolit, je možno rozhodnout vždy až na základě provedení podrobného průzkumu, který se bohužel často neobejde bez destruktivního zásahu do zateplení (sondy a zkoušky).

Zdvojení (přidání další vrstvy) zateplení – je prováděno v případě dříve realizovaných zateplení objektů s použitím slabšího izolantu. V tomto případě již ale nelze mluvit pouze o údržbě. Na našem družstvu je naštěstí tento bod pouze okrajový, protože jsme začali s prováděním zateplením později, než jiná družstva nebo vlastníci objektů a tak máme pouze na malé části objektů z dnešního pohledu nedostatečný izolant. Více bych k tomuto bodu mohl uvést v budoucnosti v případě, že bychom o něčem takovém uvažovali. Nyní to není, na rozdíl od fasád napadených řasami, na pořadu dne.

Obnova fasády napadené mikroorganismy

Výskyt mikroorganismů na fasádě bývá nejčastější příčinou, proč se na nás obracíte s žádostí o zajištění odborné pomoci a nové, hezčí fasády. Čím více přibývají zateplené domy, tím více se o problému špinavých (plesnivých nebo napadených) fasád mluví a občas se setkáváme s názorem, že právě zateplení je příčinou vzniku plísní, nejen z vnější strany objektu, ale i z vnitřní. Opravdu tomu tak není, vlivů je mnohem více a správně realizované zateplení je vždy krokem, který napomáhá s odstraněním vhodného prostředí pro vznik plísní uvnitř našich bytů. Pokud se venku pozorně díváme kolem sebe, zjistíme, že se řasy tvoří prakticky na všem kolem nás, bez rozdílu toho o jaký typ materiálu se jedná (plechové dopravní značky, skleněné tabule nebo plastové rámy sklepních oken). K výskytu mikroorganismů může docházet velmi brzo po dokončení dodatečného zateplení. Jsou známy případy výskytu již po 3 letech.

Zkusme si velmi krátce říci něco o příčinách tohoto jevu. Řasy se přednostně tvoří na vnějších podkladech za určité teploty a určité vlhkosti. Chladné podklady ve vlhkém prostředí jsou mimořádně ohroženy, protože po zvlhčení (déšť, mlha, kondenzát) pomalu vysychají a to podporuje tvorbu řas. Podstata dodatečné izolace fasády spočívá ve snížení tepelného toku z vnitřního prostoru směrem k povrchu fasády. Tedy zadržení tepla uvnitř budovy s chladným vnějším povrchem. Omítka, používaná na zateplovacích systémech, je tzv. tenkovrstvá, a proto velice intenzivně reaguje na vnější podněty. Z tohoto důvodu může velmi často docházet ke kondenzaci na vnějším povrchu. Proto je ta část zateplené fasády, která je odvrácená od slunce (viz vliv orientace domu), dlouhodobě chladnější než nezateplená a slunci vystavená fasáda a tím je více ohrožena vznikem a tvorbou řas. Jsou zde i další okolnosti, které mají přímý vliv na výskyt mikroorganismů. Ty, ve spojení s popsanou vlhkostí, dohromady vytváří vhodné prostředí pro jejich růst. Jedná se zejména o blízkou zeleň, která vedle stínění přispívá ke zvyšování vlhkosti v těsné blízkosti fasády, vliv proudění větru, který zvyšuje zatížení povrchu dešťovými srážkami a také zvýšená prašnost prostředí, neboť k rozvoji řas dochází zejména na prachu ulpěném na fasádě.

V případě boje s mikroorganismy si bereme na pomoc chemii v podobě speciálních přípravků, vyvinutých ať již přímo výrobci zateplovacích systémů, nebo specializovanými chemickými laboratořemi. Jedná se o různé „odstraňovače“, přísady do nátěrových hmot a penetrací nebo přísady přímo do omítkových směsí. Po odstranění veškerých organických nečistot a řádném omytí se musí nechat celý povrch fasády řádně vyschnout, aby mohly být aplikovány další, nové a odolnější vrstvy. Opět musím zopakovat, že je nutné si uvědomit, že působení těchto opatření je pouze dočasné a výskyt řas nelze v dlouhodobém horizontu vyloučit.

V loňském a letošním roce pak používáme na některých domech, které mají např. zadní průčelí odvrácené od slunce, již v rámci realizace zateplení speciální omítky, které nám mají pomoci v boji s tímto nepřítelem. Bohužel, zde nemůžeme hovořit o vlastních zkušenostech, na to zkoušíme tyto materiály příliš krátkou dobu.

Slovo závěrem a poděkování

A zde pro dnešek končíme. Klasické slovo závěrem nebude. Již takto můj článek přesáhl stanovenou délku (počet slov) a proto následuje již jen poděkování a konec. Jen pro ilustraci – právě jste přečetli něco málo přes dva tisíce sto slov. Obecně platí, že čtení článků delších než deset tisíc slov unavuje. Já si myslím, že i ta necelá čtvrtina je tak akorát, možná už trochu lehce přes limit.

Závěrem tak proto pouze malé poděkování. Při psaní tohoto článku jsem mimo dalšího čerpal z odborných článků, které publikoval Ing. Jan Ficenec, Ph.D., vedoucí technického a vývojového útvaru společnosti TERMO + holding, a.s., od kterého jsem měl k tomuto svolení a kterému tímto velmi děkuji za možnost užití jeho slov a myšlenek k osvětě v dané problematice.