Je větrání důležité?

  • Autor: Ing. Jiří Kladníček
  • středa 4. prosince 2013

S příchodem podzimních plískanic a mrazíků se nám stále méně chce otvírat okna a větrat. Jsme rádi v teploučku a také chceme šetřit peníze za vytápění. Málokdo si však uvědomuje zátěž organismu při dlouhodobém pobytu v bytech se špatnou výměnou vzduchu a nevyhovujícími tepelně- vlhkostními podmínkami. Podle statistických údajů tráví běžný Evropan ve svém bytě až 40% svého života. Jednou z hlavních příčin chronických únavových syndromů je dlouhodobý pobyt v prostředí s nižším obsahem aktivního kyslíku vlivem zvyšování hladiny oxidu uhličitého. Kysličník uhličitý, který potom dýcháme, způsobuje bolesti hlavy, celkovou slabost, ztrátu soustředění. Kvalita dýchaného vzduchu je pro člověka natolik důležitá, že ji nelze měřit penězi. Dobrou kvalitu dýchaného vzduchu nelze dosáhnout jinak než jeho dostatečnou výměnou.
Nová okna utěsnila byty tak, že prakticky nedochází k žádné výměně vzduchu a nejsou naplněny hygienické limity na výměnu vzduchu v místnostech. Pro zabezpečení potřebného množství kyslíku stačí člověku přivádět asi 1m3 vzduchu za hodinu. Pro pohodu lidského organizmu to není optimální hodnota. V obytných místnostech, jako jsou obývací pokoje, ložnice a dětské pokoje, kde lidé nejvíce přebývají a tím se tam zvyšuje koncentrace oxidu uhličitého, je třeba zabezpečit větrání o intenzitě 22 -29m3 vzduchu za hodinu na osobu. V kuchyních je zdrojem škodlivin zejména vaření. Při vaření na elektrickém sporáku se produkuje pouze vlhkost a pach (odéry). Při vaření na plynu vzniká vlhkost, oxid uhličitý a nitrózní plyny. Všechny tyto škodliviny je třeba odvést, zejména relativní vlhkost snížit na úroveň max. 70%. K odvětrání by měly stačit klasické digestoře, které mají vzduchový výkon kolem 300m3/h. Zvýšená vlhkost v bytě s omezeným větráním vede ke tvorbě plísní. V koupelnách je rozhodujícím činitelem narušení kvality vdechovaného vzduchu vlhkost. Je třeba zajistit odvětrání a podle způsobu prováděné hygieny sprchováním nebo použitím vany je nutná ventilace s kapacitou 42 až 260 m3/h. Pro koupelnu by tedy měl stačit odsávací ventilátor o výkonu 100 – 200m3/h.
Pro zabezpečení odpovídající kvality vnitřního vzduchu v domě je zapotřebí dodávat do objektu poměrně značné množství vzduchu. Podle velikosti domu a počtu v domě bydlících osob se jedná řádově o stovky až tisíce m3/h . Navíc je nutné takové množství vzduchu ohřát na vnitřní teplotu, což se logicky projeví v energetické bilanci domu. Větrání je pro nás velmi důležité a zatím pro nás dostupné větrání v panelových domech otevřenými okny nám zdražuje náklady na vytápění.
Existují samozřejmě moderní způsoby větrání bytových domů, kdy se používá rekuperace tepla. Zpětně se využívá odpadní teplo z objektu pro předehřev přívodního čerstvého vzduchu. Obvykle se montují rekuperační jednotky pro individuální byty. Z hlediska investičních a provozních nákladů se jeví jako výhodnější centrální rekuperace, která se instaluje pro celý dům. Bohužel pořizovací náklady rekuperačních jednotek jsou stále značně vysoké a pohybují se kolem 40 tis. Kč na byt. Při potřebách oprav a rekonstrukcí, které naše bytové domy ještě čekají, je otázka nového trendu větrání domů zatím hudbou budoucnosti. Zdravě můžeme bydlet i bez rekuperace, je třeba nezanedbávat intenzivní krátkodobé větrání okny.