Dokončení modernizace výtahů - výměna šachetních dveří a uzávěrů

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pondělí 2. prosince 2013

Myslím si, že mluvím každému z duše, když řeknu, že už těch výtahů a peněz kolem nich bylo dost. Nelze než souhlasit, je však správné naplánovanou cestu dokončit. 
Po deseti letech postupného odstraňování bezpečnostních rizik a zlepšování vzhledu výtahů jsme na prahu poslední, třetí etapy, a tou je výměna nevyhovujících uzávěrů šachetních dveří a opláštění nezděných šachet.
Drtivá většina našich výtahů má naštěstí zděné šachty a bude proto u nich probíhat pouze prostá výměna dveřních uzávěrů v rámci běžného servisu výtahů. Jenom v přízemí, kde je vysoká frekvence užívání a dveře jsou již technicky „odepsané“, dojde k výměně celých šachetních dveří. Vše bude hrazeno z peněz domu, bez navyšování tvorby či zvláštní položky v nájmu.
U domů, které mají drátěné či prosklené šachty a prosklené šachetní dveře, musí dojít ke kompletní výměně všech dveří a k opláštění šachet. Zde je náklad na dům již výrazný a je nutné zajistit předem financování. Dotčené domy dostaly na výběr mezi zaplacením z fondu oprav nebo nasazením zvláštní položky v nájmu a mohly na členské schůzi vybrat způsob.
Celá akce proběhne v letech 2014 až 2017. Harmonogram je již vypracovaný a bude k dispozici buď u bytového technika nebo je na našich webových stránkách v této sekci. Výměna uzávěrů na patrech není plánována, bude totiž probíhat podle kapacitních možností firmy a finančních možností domu, vždy však po dohodě se zástupci domu. Vzhledem k nezvykle dlouhé době plnění (téměř čtyři roky) je možné, že bude docházet ke změnám termínů, zejména v následných letech. Budeme se snažit přiložený harmonogram aktualizovat, případně vydávat občas znovu.
Dobrá zpráva na konec – jde o poslední hromadnou etapu. Jakákoliv příští modernizace výtahů už bude pouze na rozhodnutí domu. Z pohledu bezpečnosti tímto krokem splníme veškeré požadavky, které lze rozumně od vlastníka a správce domu požadovat. A další dobrá zpráva – většině bytů zmizí na konci roku z nájemního předpisu platba druhé etapy modernizace. Pouze u větších bytů je ukončení splátek na konci roku 2014.