Zateplování domů v roce 2013

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pondělí 2. prosince 2013

Skončilo léto (bohužel) a s přicházejícími studenými a deštivými rány se začíná bilancovat. A protože nejvíc na počasí je závislé stavebnictví, začneme se ohlížet po letošní „zateplovací“ sezóně. V dubnovém čísle Zpravodaje jsem odhadoval, že zájemců o zateplení bude letos 25. To nebyl zas tak špatný odhad, protože konečné číslo je 26 domů, k tomu je však nutné přičíst 3 domy z loňského roku a 5 společenství vlastníků ve správě družstva a jste na konečném čísle 34.
Takový byl aspoň plán. Bohužel, jednak stále se zvětšující rozsah dokladů, prodlužující se doba schvalování stavebních povolení (ještě 4. září jsme vybírali firmu!) a k tomu extrémní počasí v první polovině roku způsobily obrovské zpoždění v zahájení prací. Takže nakonec jsme museli šest domů odložit na rok 2014, u pěti domů jsme museli práce smluvně rozdělit na zimní a jarní část a u dvou domů jsme v napětí, zda se práce stihnou do nástupu letošní zimy.
A poučení z letošního na počet zájemců extrémního roku? Možná míň slibovat těm domům, co se rozhodnou až na jaře, že chtějí letos zateplovat. Zpracování projektové dokumentace, potřebná povolení a vyjádření včetně životního prostředí (pozor na chráněné ptactvo!) trvá, když máte štěstí, kolem 4 až 5 měsíců a jste v srpnu či září. Výběrová řízení na konci léta už neslibují příliš kvalitní zájemce o práci nebo zajímavé ceny, protože ti schopní již mají většinou plno. A termínově se s realizací dostáváme do období nejistého počasí podzimních dešťů či dokonce ranních mrazíků. Takže jsme odhodláni být na začátku celého procesu trochu tvrdší a neslibovat na jaře odsouhlaseným akcím realizaci ve stejném roce. Ideální je odsouhlasit zateplení na podzim předešlého roku, aby se stihlo přes zimu získat stavební povolení a hned z kraje roku vybrat realizátora. Neznamená to v žádném případě, že budeme odmítat opozdilce, ale spíš jim už budeme jasně říkat, že to v jednom roce nestihnou, ať s tím počítají. I přerušení práce před zimou  se totiž musí naplánovat, např. kterou část domu preferovat (severní kvůli zimě nebo tu přední, kde jsou většinou  bytové lodžie?), jestli nechat lešení postavené přes zimu a mít tak možnost rychlého nástupu na práce v případě lepšího počasí např. v prosinci nebo sundat a mít klid do jara.
Z hlediska technologie zateplování nedošlo k žádnému posunu či inovaci. Podle výpočtu tepelných ztrát zateplujeme většinou polystyrénem a minerální vatou v tloušťce 12 cm, výjimečně až 16 cm. Jediným momentem překvapení (nepříjemným!) bylo nejprve zdražení polystyrénu až o čtvrtinu a následně jeho katastrofální nedostatek. Takže když už jsme zvládli stavební povolení, výběr firmy a počasí, nebylo z čeho dělat. Mimochodem, nedostatek polystyrénu nám zdržel i opravy plochých střech.
A zateplování domů v roce 2013 v číslech? Jak jsem psal v úvodu, letos jsme připravovali zateplení 26 družstevních domů. Celkové náklady by měly činit 66,7 mil. Kč. Z toho bude šest domů hradit celou akci pouze z DZOI (16,5 mil. Kč), dalších 12 domů dostalo družstevní půjčky ve výši 29,6 mil. Kč a pro 8 domů jsme zařídili úvěry od banky ve výši 11,9 mil. Kč; zbytek prostředků jsou samozřejmě akontace těchto domů.