Novela stanov

  • Autor: Ing. Jiří Kladníček
  • čtvrtek 12. září 2013

Jak se zatím stále předpokládá od 1. ledna 2014 vstoupí v účinnost nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích. Ty mají plně nahradit stávající občanský a obchodní zákoník. Nová legislativa přináší řadu změn a vstoupí do života občanů i obchodních společností. Našeho družstva se zejména dotkne nový zákon o obchodních korporacích, který upravuje všechny formy obchodních společností včetně družstev. Zavádí nové pojmy i názvosloví, například obchodní společnosti včetně družstev, se budou nově nazývat obchodní korporace. V termínu do 30. 6. 2014 jsou obchodní korporace, tzn. i bytová družstva, povinny přizpůsobit své stanovy nové legislativě. Dále musí v tomtéž termínu uzpůsobit smlouvy o výkonu funkce členů orgánů (představenstva a kontrolní komise) tak, aby obsahovaly veškeré údaje o odměnách jim poskytovaných.
Naše družstvo pracuje na rozsáhlé novele stanov a předpokládá, že bude předložena delegátům na podzimním shromáždění delegátů konaném v listopadu letošního roku. Zároveň předseda představenstva seznámí delegáty s obsahem smluv o výkonu funkce členů orgánů. V druhé polovině měsíce září a v říjnu plánujeme semináře pro delegáty SD a předsedy samospráv, kde probereme nejpodstatnější obsahové změny ve stanovách. Cílem seminářů bude vysvětlit změny a vazby na novou legislativu, vyslechnout dotazy a připomínky přítomných účastníků. Na shromáždění delegátů bude přítomna notářka a nebude již prostor k velké diskusi a změnám návrhu.
Ve stanovách se například objevuje nová terminologie v podobě družstevního podílu. Ten nahrazuje dřívější pojem členský podíl a představuje práva a povinnosti člena plynoucí z členství v družstvu (tj. členská práva a povinnosti). K podstatným změnám, které jsou upraveny v nové legislativě a promítají se do stanov, patří, že od začátku roku 2014 mohou dát členové družstva družstevní podíl do zástavy, jestliže to stanovy nevyloučí. Ve stanovách je možno vyloučit také spoluvlastnictví družstevního podílu a též je možné omezit nebo vyloučit členství právnických osob v družstvu. Návrh našich stanov po zralé úvaze a širší diskusi tvůrců novely vyloučil spoluvlastnictví družstevního podílu, jeho zastavení i členství právnických osob. Převod družstevního podílu nepodléhá souhlasu orgánů družstva. Zákon nově stanoví, že převodem družstevního podílu přecházejí na nabyvatele případné dluhy převodce vůči družstvu, převodce družstevního podílu za dluhy spojené s družstevním podílem ručí družstvu. Nově nebude možné dát nájemci výpověď z nájmu, ale člena družstva bude možno po výstraze vyloučit, pokud neplatí nájemné nebo úhrady za služby spojené s užíváním bytu po dobu delší než dva měsíce. V návrhu našich stanov zůstává nadále právo na převod bytu do vlastnictví členovi, který byt řádně fyzicky užívá na základě uzavřené nájemní smlouvy. Jedná se o případy, kdy členové podali žádost o převod po termínu uvedeném v zákoně o vlastnictví bytů. V otázce společného nájmu bytu manžely je rovněž nová právní úprava. Společný nájem manželů je vázán na členství alespoň jednoho z nich. Na rozdíl od obsahu v obchodním zákoníku, kde je jen nepatrná zmínka o shromáždění delegátů, které mohou u velkých družstev plnit působnost členské schůze, je v zákoně o korporacích tento orgán popsán velmi podrobně ve třiceti pěti paragrafech. Je zde uveden také odkaz na možnost zřídit v organizační struktuře družstva samosprávy s podrobným rozpisem jejich pravidel fungování ve vlastních stanovách.
My jsme v návrhu novely stanov vycházeli z našich současně platných stanov a postupovali jsme při návrhu změn cestou zapracování nových článků a znění zákona o korporacích a nového občanského zákoníku. K dispozici jsme měli obecný návrh vzorových stanov získaných od Svazu českomoravských bytových družstev se sídlem v Praze. Po odsouhlasení novely stanov na SD koncem listopadu bychom chtěli vydat úplné znění stanov označených jako nové, v novém přebalu. Během měsíce prosince a zejména ledna 2014 potom zajistíme distribuci k jednotlivým členům družstva.