Kdy, kde, jak a proč děláme revize plynových rozvodů a spotřebičů

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pondělí 24. června 2013

Asi jsme poslední dobou všichni zaregistrovali tragické události, spojené s výbuchy plynu v budovách, jako byl případ ve Frenštátě nebo ten čerstvější v Praze. Ačkoliv ani jeden z nich nebyl způsoben zanedbáním povinností majitelů budovy, neuškodí si připomenout, jak je to s revizemi rozvodů a spotřebičů plynu.
Revize se provádí na základě ČSN 38 6405 a to jednou za tři roky tzv. provozní revize nebo po zásahu do rozvodů plynu (pokud byl rozvod prodloužen o více jak 3 metry) či po připojení nového spotřebiče tzv. výchozí revize.
Revidujeme veškeré společné rozvody od vstupu do domu až po poslední spotřebič. Ačkoliv jsou rozvody plynu v bytech ve vlastnictví jednotlivých uživatelů, rozhodli jsme se již před mnoha lety upřednostnit bezpečnost před vlastnictvím a schválili si v rámci družstva i společenství vlastníků, že budeme revize všech rozvodů a spotřebičů plynu hradit ze společných prostředků domů. Předcházíme tím nebezpečným situacím, kdy by kvůli zanedbání povinnosti došlo k ohrožení nevinných lidí, možná právě těch, kteří si své povinnosti plní.
Při samotné revizi se kontroluje vizuálně stav rozvodů a armatur, dále se zkouší funkčnost uzavíracích kohoutů před spotřebiči a před plynoměrem. Zejména se kontroluje těsnost všech dostupných spojů na rozvodech a ovládání kohoutů u spotřebičů.
V případě odstraňování závad, zjištěných při revizi, postupujeme z hlediska hrazení obdobně jako u revizí, tedy ze společných prostředků. Opravy samotných spotřebičů (kamna, sporáky, ohřívače, kotle, topení) si však hradí každý uživatel sám. A zde narážíme na problém neochoty pustit revizního technika k provedení revize v bytě nebo odmítnutí umožnit či uhradit následnou opravu. Někdy jsou důvodem peníze, pokud to má uživatel hradit sám, někdy je důvodem prostá neochota či nezájem. V těchto případech zasíláme doporučené dopisy s upozorněním na povinnost umožnit provedení revize, případně odstranit zjištěné závady. Samozřejmě se jedná pouze o legislativní krok, který má družstvu zajistit alibi v případě nějaké havárie, rozhodně to nezvýší bezpečnost v domě a nenahradí samotnou revizi, nehledě na zbytečné administrativní náklady a pracovní čas. Je dobré si proto uvědomit, že společné bydlení znamená společnou zodpovědnost za stav domu. Vyhýbáním se revizím a kontrolám, zejména u vyhrazených zařízení, jako jsou elektrické či plynové rozvody ohrožujete bezpečnost svou, svých bližních i svých sousedů.
Jediné, co můžete svým přístupem ovlivnit, je stav plynových spotřebičů. Zejména majitelé plynových kotlů a ohřívačů vody by si měli uvědomit, že revize každé tři roky nenahradí pravidelné kontroly a čištění, které by měli svým spotřebičům dopřát. Zvýší tím kromě bezpečnosti také účinnost (=ušetřený plyn), prodlouží životnost a ušetří peníze za budoucí opravy. Kontrolu a seřízení samozřejmě musí provést odborná firma a vydat tom osvědčení.