Jak na dluhy za užívání bytu

  • Autor: JUDr. Dalibor Tichý
  • středa 3. dubna 2013

Je snad zcela zbytečné se domnívat, že narůstající pohledávky a závazky v tomto státě se nepromítají do vývoje dluhů i na našem družstvu. Tíživá ekonomická situace vytváří i v našich domech dlužníky - neplatiče, kteří nejsou schopni splácet své závazky vůči družstvu.
V mnoha případech se jedná o uživatele bytů, kteří se do dluhů dostali ne vlastní vinou. Tehdy umožňuje naše družstvo uzavřít s tímto dlužníkem tzv. splátkový kalendář, kdy po doložení listin prokazující tíživou sociální situaci je mu umožněno vzniklý dluh postupně splácet. Uzavřením této dohody již nenarůstají další dluhy, neboť ke každému dluhu se vždy připočítává i jeho příslušenství. Příslušenstvím k pohledávce za užívání bytu je buď poplatek z prodlení (u nájemních bytů), který představuje denně 2,5 promile z dlužné částky nebo úrok z prodlení (u vlastnických bytů) stanovený Českou národní bankou. V případě porušení této dohody dochází k jejímu vypovězení. Svůj dluh vůči družstvu musí uhradit v požadované výši a lhůtě dohodnuté ve splátkovém kalendáři. Pokud k úhradě dluhu nedojde, vystavuje se dlužník nebezpečí podání žaloby na vydání platebního rozkazu u soudu. Tím mu samozřejmě narůstají i další výdaje za soudní náklady. V loňském roce jsme podali celkem 105 žalob na vydání platebního rozkazu.
Základním předpokladem k vyřešení budoucích problémů je komunikace s družstvem. Myslet si, že se dluhy „nějak samy vyřeší“, je opravdu naivní. Je nesmírně důležité vzniklé pohledávky řešit už od samotného počátku dluhu. Pokud dlužník neplatí své závazky za užívání bytu dlouhodobě, přistupuje právní oddělení OSBD Česká Lípa k výpovědi z nájmu bytu. Tato výpověď je pro nájemce prvním krokem k vyklizení bytu bez možnosti získat náhradní ubytování či byt. Celkem v loňském roce proběhlo 113 soudních jednání a bylo podáno 39 návrhů na vyklizení bytu. Vyklizeno bylo celkem 8 družstevních bytů. Soudní vyklizení probíhá za účasti policie, soudních vykonavatelů a stěhovací firmy, která vyklizení provede.
Novinkou od 1. 1. 2013 v občanském soudním řádu v návaznosti na obchodní a exekutorský zákon je i dražba členského podílu v družstvu. To znamená, že i jiní věřitelé se mohou domáhat prodeje členského podílu v dražbě, čímž dojde fakticky k „prodeji“ družstevního bytu. Do této doby, totiž nebylo možné družstevní podíl dražit, aniž by byla vyklizenému členovi poskytnuta bytová náhrada. Výplata vypořádacího podílu byla vázána na vyklizení bytu a jeho předání družstvu. Poté mohlo družstvo exekutorovi, tento vypořádací podíl vyplatit. Pokud nám dlužník byt dobrovolně nepředal, nemohlo ani dojít k vyplacení vypořádacího podílu exekutorovi. Novela zákona však tento stav od začátku letošního roku mění.
Bylo by chybou se domnívat, že soudní vyklizení se týká pouze družstevních bytů. I vlastník bytu se může obávat, že pokud nebude řádně hradit úhrady za užívání bytu, může své vlastnické právo ztratit v nařízené dražbě. Dražbu provádí buď soud, nebo soudní exekutor v dražebním řízení. Lze tudíž předpokládat, že se dražba bytu tak stane více užívaným nástrojem exekutorů k vymožení dluhů, nežli tomu bylo v letech předešlých. Z výtěžku dražby jsou uhrazeny všechny dluhy spolu s náklady, které byly vynaloženy na tuto dražbu. Pokud se prodejem bytu, nepodaří zaplatit všechny dluhy, může věřitel prostřednictvím soudu či soudního exekutora dále pokračovat v jiném způsobu vymožení např. exekucí na mzdu či majetek atd., až do té doby, dokud se všechny dluhy zcela neuhradí.
V současné době se čím dál častěji setkáváme také s dlužníky, kteří na své dluhy vyhlásí v insolvenčním řízení tzv. „osobní bankrot“ vedený před Krajským soudem. K těmto řízením se připojujeme do 30 dnů od jejich zveřejnění formou přihlášky k insolvenčnímu soudu. Insolvenční zákon zná dva způsoby oddlužení. Oddlužení formou splátkového kalendáře nebo nepatrným konkurzem. Málo který insolvenční dlužník si však uvědomuje, že i insolvenční správce může přistoupit k dražbě členského podílu v družstvu. Tím takový dlužník ztratí právo družstevní byt užívat a je nucen se z bytu vystěhovat. Obdobně je tomu i u vlastnických bytů, které už nepatří družstvu, nýbrž jednotlivým vlastníkům.
Práce s dlužníky je tématem velice zásadním, neboť hlavním posláním družstva je zajišťovat klidné a spokojené bydlení všem, kteří v družstevních domech bydlí a řádně platí. Problematika dluhů se díky novelám v zákoně neustále vyvíjí. Uvidíme, co nám k této problematice v příštím roce do 1. 1. 2014 přinese nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích.