Velké akce na domech v roce 2013

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • středa 3. dubna 2013

Stalo se už tradicí, že vždy počátkem roku zveřejňujeme plány velkých oprav na celý rok. A co je myšleno velkými opravami? Určitě mezi ně patří zateplování, ať už jednotlivých stěn nebo celého domu. Dále k nim patří generální opravy střech (plochých i vazníkových), výměny oken a v poslední době i hydroizolace kolem domů. Zatímco výměny oken prakticky skončily a dokončují se jen společná či sklepní okna, u hydroizolací je naopak vidět vzestup zájmu.
Pro rok 2013 je zatím schváleno 12 půjček, z toho 10 x zateplení domu, 2 x výměna oken, 3 x GO střechy, 1 x hydroizolace, 1 x výměna meziokenních vložek a 1x vybudování domovní kotelny (některé domy mají v půjčce více prací najednou). Dále je schváleno 9 bankovních úvěrů, z toho 9x zateplení domu, 6x střecha, 2x hydroizolace a 1x komíny. Další domy plánují velké akce z vlastních prostředků. Až na nutné výjimky či havárie máme rok 2013 kapacitně více jak plný, takže doporučujeme všem zájemcům plánovat spíše už rok 2014.
A velké opravy pro rok 2013 v číslech? Zateplení domů - 25 x za 65,5 mil. Kč, generální opravy střech – 13 x za 11,3 mil. Kč, hydroizolace spodní stavby – 4 x za 2,5 mil. Kč. Součástí kategorie zateplení jsou i výměny chodbových oken, zateplení půd, výměny meziokenních vložek, opravy komínů apod. Finanční náklady jsou pouze odhadnuté, protože výběrová řízení teprve začínají. Navíc život nosí samá překvapení a můžou se vyskytnout i další neplánované velké akce z důvodu rozhodnutí domu či náhlého zhoršení technického stavu.
Porovnáním s minulými roky nedochází k žádnému poklesu, spíše se množství oprav a finančních prostředků do nich drží již několik let na vysoké úrovni. Díky těmto opravám se viditelně zlepšuje úroveň bydlení v našich domech a snižuje se tepelná náročnost, což zase šetří kapsu každého z nás. A v neposlední řadě se v případě zateplování zbavujeme původních šedivých fasád domů.