Dotace, dotace, dotace

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pátek 25. ledna 2013

Jsme v období příprav velkých oprav pro letošní rok, zejména zateplování domů. Právě vznikají projekty a podávají se žádosti o stavební povolení. A protože o peníze jde vždy až na prvním místě, dost často čelíme dotazům, jak je to s případnou státní dotací.
Velmi neradi jsme nositeli špatných zpráv, protože se s nimi v historii i špatně zacházelo, ale pro zachování pravdy to musíme říci. V současné době žádná smysluplná dotace pro bytové domy neexistuje.
Rozběhl se program Panel 2013+, který sice tematicky bytové domy pokrývá, ale neposkytuje žádnou přímou dotaci, pouze výhodnější, nízkoúročené úvěry. Navíc pro rok 2013 je v tomto programu mizerných 210 miliónů korun, což uspokojí pouze zlomek zájemců. Pro lepší představu – během prvních dvou dnů otevření programu podali zájemci žádosti za 81 miliónů! Je jasné, že v okamžiku vyjití tohoto článku je už program vyčerpán. Ale upřímně – žádná škoda. Vzhledem k povinnosti splnit spoustu administrativních, projektových a realizačních podmínek to snad za to ani nestojí.
Dalším dotačním programem je unijní program nízkoúročených půjček Jessica. Zde je sice připraveno 600 miliónů korun na opravy bytových domů, ale požádat můžou pouze ti majitelé domů, jejichž obce mají vypracovaný tzv. Integrovaný plán rozvoje měst. Což bohužel není žádná z obcí, kde má družstvo své domy.
No a poslední možností je mediálně nejznámější program – Nová zelená úsporám. Jak z názvu vyplývá, jde o pokračování původní dotace Zelená úsporám. Ta je zaměřená jednoznačně na investice do energetických úspor při opravách domů. Míra finanční podpory je 25 až 50% z uznatelných nákladů, podle dosažených tepelných úspor. Podmínky jsou hodně podobné původní dotaci, z níž jsme dokázali přes obrovské zmatky a neustálé změny termínů a podmínek získat přes devět miliónů korun pro čtyři domy. Tato dotace je asi nejsmysluplnější a nejpříjemnější a pro rok 2013 má přichystáno 1,4 miliardy korun. Avšak – zatím není ani oficiálně vyhlášená, to se očekává nejdříve na jaře 2013. Příjem žádostí je plánován na srpen 2013, zatím však je stále avizováno omezení pro rok 2013 na rodinné domy a pro rok 2014 na domy veřejné správy! Bytové domy jsou v nedohlednu, to bude záviset pravděpodobně na poptávce po emisních povolenkách, z nichž je dotace naplňována. Současný trend prodeje a cen není příznivý (je krize, nikdo se o povolenky zrovna nerve) a nevzbuzuje přílišný optimismus.
Doporučuji všem potencionálním zájemcům o zateplování využít spíše výhodných cen prací a nezvykle nízkých úroků bankovních úvěrů a neodkládat provedení prací pouze kvůli příslibu dotace. Neznáme vývoj cen prací a sazby DPH v příštích letech, nevíme, jak dlouho budou trvat nízké úroky úvěrů. Určitě se však nezlevní teplo a lidé nebudou bohatší. V tomto případě platí beze zbytku, že je lepší vrabec v hrsti než holub na střeše.