Další rozšiřování společné televizní antény nebude plošné

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • čtvrtek 17. ledna 2013

Když jsme před více jak pěti lety začali na našich společných televizních anténách (STA) instalovat vedle analogového i digitální vysílání, existovali čtyři nebo možná pět celoplošných televizních programů. I samotné digitální vysílání se rozbíhalo postupně a my museli rozšiřovat nabídku multiplexů ve dvou etapách. Momentálně máme na všech domech, kde to umožnil příjem, STA se třemi základními multiplexy, což představuje nabídku 12 českých programů. Jak jste si však všimli, tím to zdaleka nekončí. Existuje již i multiplex 4, který kromě vysílání v HD kvalitě (ČT, Nova) nabízí i další programy, jako je TV Fanda, Smíchov, Pohoda. Bohužel, mohutná reklama na celostátních televizích neříká nic o tom, jak slabě je vysílání zajištěno po technické stránce. Vysílání mimo hlavní televizní vysílače a to ještě zlomkovými výkony má asi své finanční a konkurenční důvody. Má to však negativní dopady na možnost a kvalitu příjmu. V naší lokalitě vysílá multiplex 4 z Jablonce nad Nisou (Černá Studnice) a to velmi nízkým výkonem, takže ne všude je možné jej přijímat.
Z tohoto důvodu jsme ani nežádali představenstvo družstva o schválení hromadného rozšíření STA o další multiplex. Myslíme si, že vzhledem ke komerčnímu charakteru digitálního vysílání nemáme už povinnost ani právo vnucovat lidem další a další programy.
Nečekejte proto pasívně, až na vás „přijde řada“ a někdo vám další programy zařídí. To se nestane. Chcete-li přijímat ve svém domě jakýkoliv další televizní program, který se aktuálně objeví v nabídce, musíte pro to něco udělat. Nejsprávnější způsob je obrátit se na své zástupce v domě (předseda či člen výboru samosprávy), aby požádali technika družstva o zajištění příjmu. Pokud je v místě možný příjem, není rozšiřování STA o další multiplexy už finančně příliš náročné. Náklady se pohybují v řádech několika tisíc korun, podle velikosti domu, takže není ani nutné svolávat členskou schůzi, stačí rozhodnutí předsedy či výboru. Předpokládáme, že předseda či výbor jako volení zástupci domu vědí z první ruky, zda je v domě o další příjem programů zájem a zda má dům k dispozici volné finanční prostředky.