Jak jsme vybírali firmy pro velké opravy v roce 2012

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pondělí 17. prosince 2012

Protože se blíží konec roku, je možné trošku bilancovat. Nabízí se samozřejmě možnost shrnout průběh velkých oprav v číslech, ale to si nechme, až tento rok opravdu skončí. Nyní je spíše čas na rekapitulaci výběru velkých zakázek. Jen pro osvěžení paměti, velkou opravou je myšlena každá oprava, kde je předpoklad nákladu více jak půl miliónu korun. Výběr minimálně ze tří firem provádí tzv. stálá výběrová komise. Tu tvoří ředitel družstva jako předseda komise, dále člen představenstva (většinou přímo předseda), člen kontrolní komise, vedoucí technického a ekonomického úseku, příslušný bytový či stavební technik a samozřejmě zástupci dotčeného domu.
A nyní velké „výběrovky“ v číslech: letos jsme absolvovali 51 velkých výběrových řízení. Vybírali jsme firmy pro 7 druhů prací a to pro 45 domů. Druhy prací byly následující: hydroizolace domů (8x), výměna lina na chodbách (1x), výměna či doteplení lodžiových stěn s výměnou oken (6x), výměna oken (5x), opravy střech se zateplením (16x), zateplení štítů (1x) a konečně zateplení celých domů či průčelí (14x). Výběrová komise měla nejméně 5 a nejvíce 13 členů, nejčastější počet byl 7 členů. Za vítěze bylo v 51 výběrových řízení vyhlášeno 19 různých firem. Nejvíce vyhrála jedna firma 8 krát. Nejmenší počet soutěžících byl 2 (byla nutná výjimka), nejvíce 23, průměrně o zakázku soutěžilo 7 firem. Komise musela otevřít, zkontrolovat a ohodnotit 375 nabídek! Celkem byly vybrány akce za 81 451 883 Kč. Jedno výběrové řízení se rozhodlo až v druhém kole, jedno výběrové řízení se z důvodu nedostatku peněz zrušilo zcela, jedna akce nebyla kvůli chybějícímu stavebnímu povolení zatím započata.
A výhled na rok 2013? Na jedné straně sice máme probíhající ekonomickou krizi, na druhé straně se však výrazně zvyšují ceny energií, DPH a náklady za stavební práce. Některé opravy se tím pádem opravdu nevyplatí odkládat. Navíc se znovu rozjíždí státní dotace tepelně úsporných opatření Nová Zelená úsporám. Výsledkem toho všeho je už teď v prosinci 21 domů, které si naplánovali na příští rok zateplení!
A další ještě plánují, schůzují, případně shání podpisy na půjčku či úvěr.