FBH (fond bytového hospodářství) má již 12 let svého fungování za sebou

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • středa 28. listopadu 2012

Před dvěma lety jsem psal o 10. výročí fungování FBH. Uplynuly další dva roky a je možné si říci, že čerpání i příděl pokračuje dále. V roce 2010 byl zůstatek FBH po přídělu 30 mil. Kč. Letos je 29,5 mil. Kč. Jak si lze tyto čísla vysvětlit je nasnadě. Změny ve způsobu čerpání, provedené od roku 2007, umožňují všechny přidělené částky vyčerpat, čímž nedochází k další kumulaci prostředků na tomto fondu.
Na počátku byla snaha, co nejvíce finančních prostředků získaných ze zisku, využít na opravy našich domů. Zisk, který se od roku 2000 za uplynulých 12 let převedl na tento fond, přesahuje částku 67 mil. Kč. Z této částky bylo 16,8 mil. Kč ziskem samospráv,  neboli středisek bytového hospodářství. Zbývající zisk byl dosažen finančními výnosy a v posledních letech i výnosy z nebytových prostor, především však z pronájmu budovy bance.
Celých 67 mil. Kč bylo připsáno na účty jednotlivých samospráv. Jejich výbory a členské schůze se za uplynulých 12 let naučily s těmito prostředky nakládat. Zůstatek k 30.6.2012, po posledním přídělu z HV (hospodářského výsledku) roku 2011, je 29,5 mil. Kč. Na opravy a další výdaje samospráv bylo za uplynulých 12 let vyčerpáno přes 37 mil. Kč.
Do konce roku 2006 bylo čerpání z FBH možné jen na základě zápisu členské schůze. V tomto období bylo vyčerpáno cca 10 mil. Kč. Od roku 2007 bylo změnou stanov a vydáním směrnice o použití FBH zjednodušeno používání  FBH na opravy domů. Za posledních 5 let bylo tedy vyčerpáno 27 mil. Kč.
Také byl zaveden roční rámec čerpání, který umožňuje velmi jednoduše čerpat na cokoli, ale v omezeném finančním objemu za kalendářní rok. Tento limit byl stanoven na 50 Kč na byt a rok. Od roku 2011 jsme navíc upravili výši přídělu ve prospěch malobytových domů. Nejmenší příděl pro dům je nově 1000 Kč na rok.
FBH je tedy dobrý způsob jak efektivně využít prostředky ze zisku především na opravy našich domů. Stal se také nedílnou součástí financování velkých akcí jako je zateplení domů, oprav střech, výměn oken, provedení hydroizolací a dalších.
Na grafu je zobrazen vývoj HV v letech 2000-2011, jeho struktura a částka, která byla z tohoto zisku přidělena do FBH. Sloupcový diagram zobrazuje HV v jednotlivých letech a barevně jsou odlišeny jednotlivé složky tohoto zisku. Spojnicový diagram pak představuje výši přídělu. Z grafu je možné vyčíst, že příděl do FBH je vždy významná část celkové zisku družstva.