Hospodářský výsledek roku 2023 je nad všechna očekávání

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • pondělí 25. března 2024

Když jsem na podzim roku 2023 psal o hospodaření za první pololetí, ještě jsem netušil, jak celý rok dopadne. Vývoj vypadal slibně, proto i můj pohled do budoucnosti byl optimistický. Přesto lze říci, že výsledek roku předčil i ty moje nejoptimističtější výhledy. Zisk družstva za celou svou padesátiletou existenci nedosáhl takových hodnot jako v roce 2023. Nejsou ještě konečná čísla, není vypočtena daň a není vše přesně zkontrolováno inventarizací, ale můžeme říci, že zisk bude s jistotou přesahovat magickou hranici 25 mil. Kč. Jedná se o částku, která je téměř čtyřnásobná oproti běžné výši zisku. Průměrná výše zisku vypočítaná od roku 1996 do roku 2022 je 6,6 mil. Kč. 
Co je příčinou takto nevídaného výsledku hospodaření družstva? Lze to shrnout s tím, že se vedení družstva daří využívat každou příležitost k dosažení zisku. Ta část zisku, která je mimořádná, pochází především z operací při nakládání s volnými finančními prostředky. V roce 2023 šlo především o nákupy státních dluhopisů s vysokým výnosem na delší dobu. Dále o prodej portfolia ČSOB a.s. se ziskem a přesun těchto prostředků na výnosnější portfolio u ČS a.s. V neposlední řadě také o každodenní ukládání volných finančních prostředků v depozitním centru ČSOB a.s., kde jsou zbývající finance z běžného účtu úročeny velmi atraktivní úrokovou sazbou. Tento způsob zhodnocení je založen na každodenní práci s volnými prostředky. Zisk na úrocích je 11,2 mil Kč. Zisk na portfoliu cenných papírů držených do splatnosti překročil 6,2 mil. Kč. Zisk na portfoliu u ČS a.s. dosáhl 9,4 mil. Kč.
Další výnosy, a tedy i zdroje zisku jsou naše pronájmy nebytových prostor. V čele s budovou banky letos zisk těchto středisek představuje částku 2,6 mil. Kč. 
Jak plánujeme naložit s tak velikým ziskem? Již v rozpočtu na rok 2023 bylo počítáno s tím, že polovina všech úrokových a kapitálových zisků připadne samosprávám. Druhá polovina bude navržena k odložení do nerozděleného zisku. Ten se účelově dělí na krytí budoucích ztrát při hospodaření správy a na rizika spojená s cennými papíry.
Letos lze tedy očekávat, že do fondů bytového hospodářství jednotlivých samospráv dopadne zajímavý podíl na hospodaření družstva.
Do dalších let lze očekávat výrazný pokles úrokových sazeb, a tedy i úrokových a kapitálových výnosů. Navzdory tomu jsme část volných prostředků uložili na delší dobu do státních dluhopisů s garantovaným výnosem nad 5 % p.a. Tato investice bude v následujících letech vylepšovat naše výnosy nad běžnou úroveň s nejvyšší možnou mírou zabezpečení v ČR.