Pronájem družstevního bytu vyžaduje více práce, proto bude něco stát

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pondělí 15. ledna 2024

Družstvo vzniklo za účelem zajištění bytových potřeb svých členů, tak to aspoň říká hned druhý článek našich stanov. Každý z členů družstva vložil část svých prostředků, část přispěl stát a zbytek splácel ve formě anuity, což byl dlouholetý úvěr od státu. A pak mohl bydlet. Od té doby se však mnohé (možná všechno) změnilo, přišel zákon o vlastnictví bytů a z bytu se stala ceněná nemovitost. Spoustu lidí vlastní více bytů, bydlet však lze rozumně jen v jednom. Takže pokud nemáte obzvlášť velkou rodinu, začnete byty pronajímat. U bytů v osobním vlastnictví to může být oficiální živnost, jde o pronájem bytových prostor. Vlastník má povinnost družstvu nahlásit, kdo v bytě bydlí, ale stále je to on, kdo zodpovídá za správnost údajů. Trochu jiné to je u družstevních bytů, kde členové jsou sami nájemníci. Zde se jedná o podnájem a možný je pouze se souhlasem vlastníka bytu, tedy družstva. V tu chvíli je jasné, že už jako člen družstva neuspokojujete své bytové potřeby, ale že hospodaříte v podstatě s cizím majetkem. Proto správa družstva historicky zavedla jednorázový poplatek za udělení souhlasu s podnájmem družstevního bytu. V roce 2023 jde o částku 2200 Kč. Pokud chcete v bytě nechat přímé příbuzné, což jsou rodiče, prarodiče, děti, vnoučata a sourozenci, pak vás to stojí 700 Kč. Poplatkem se kompenzuje zvýšená pracnost s administrací a evidencí podnájemníka na daném bytě. Požádat můžete o souhlas na dobu určitou či neurčitou. Pokud doba určitá uplyne, její prodloužení stojí 700 Kč. Takto nestandardně užívá byt skoro 900 členů nájemců.

Současný systém měl hned několik slabin. Jednak se nájemcům nevyplatilo hlásit jakoukoliv změnu, jednak jsme se občas nedozvěděli ani případné ukončení. Výsledkem toho je částečně nepřesná evidence podnájmů s již neexistujícími podnájemníky, což se neslučuje s povinností družstva vést přesnou evidenci bydlících.

Z těchto důvodů zavedlo shromáždění delegátů od 1. 1. 2024 nový poplatek za evidenci podnájmu družstevního bytu ve výši 88 Kč měsíčně. Tento poplatek bude součástí předpisu a předpokládáme, že nám zajistí aktuální a správné informace o podnájemnících.