Předpisy nájmu/ úhrad od 1. 1. 2024

  • Autor: Zuzana Kožániová
  • pondělí 15. ledna 2024

V předchozích dvou letech jsem Vám na tomto místě sdělovala nepříjemné informace o razantním navýšení předpisů nájmu a úhrad, které vyplývalo z nárůstu cen energií, vysoké inflace a probíhající války na Ukrajině. Ceny tepla a teplé vody jsme upravovali podle toho, jak se v jednotlivých lokalitách průběžně navyšovaly. Nyní jsme v jiné situaci. Zálohy máme dostatečně nastavené z předchozích období, proto budeme postupovat takto:  

OSBD Česká Lípa

V předpisech úhrad od 1. 1. 2024 nebudeme hromadně upravovat měsíční zálohy na teplo a teplou vodu, jelikož se neočekává zvýšení jejich ceny. Hromadně bude navýšen pouze poplatek Správa družstva, schválený na shromáždění delegátů v 11/2023 a o stejnou částku se sníží záloha na Vodné a stočné. Avizované zvýšení ceny za Vodné a stočné by měla pokrýt rezerva, která je součástí  platné zálohy. Většina předpisů nájmu tak zůstane v původní výši. Na domech (samosprávách), kde byly schváleny jiné úpravy předpisu - úklid, DZOIm2, správa domu (odměny), pronájem společných prostor aj., budou tyto úpravy provedeny. Dále bude zaveden poplatek Správa podnájmu všem nájemcům se schváleným pronájmem bytu, jak je vysvětleno v jiné části tohoto Zpravodaje.

Předpisy úhrad odešleme doporučeně předsedům samospráv k distribuci, případně jednotlivcům na kontaktní adresu nebo e-mail.

Společenství vlastníků jednotek (SVJ)

Od 1. 1. 2024 nebudeme ve společenstvích vlastníků provádět hromadné úpravy předpisů úhrad, týkající se záloh na teplo a teplou vodu, jelikož se neočekává jejich zvýšení. Navýšení ceny za vodné a stočné by měla pokrýt rezerva, která je součástí platné zálohy. Budou zohledněny individuální úpravy předpisů úhrad, které byly řádně schválené na jednotlivých shromážděních vlastníků – odměny členům orgánů SVJ, DZOIm2, úklid, pronájem společných prostor aj.

Předpisy úhrad odešleme doporučeně předsedům společenství nebo domovníkům, případně jednotlivcům na kontaktní adresu nebo e-mail.