Shromáždění delegátů podzim 2023

  • Autor: Žaneta Kolářová
  • pondělí 15. ledna 2024

V tomto roce druhé naplánované jednání nejvyššího orgánu družstva (shromáždění delegátů-SD) se konalo dne 21. 11. 2023 od 15.30 hodin v sále Kulturního domu Crystal v České Lípě. Pozvánka s podkladovými materiály byla odeslána všem 87 delegátům v 15 denní lhůtě před konáním shromáždění.  
Shromáždění bylo zahájeno předsedkyní představenstva paní Žanetou Kolářovou, která se v úvodu své řeči věnovala významnému 50. výročí od založení OSBD Česká Lípa. Zmínila historii a novodobou tvář družstva, ve které družstvo stále naplňuje svoji úlohu kvalitního správce bytového fondu na Českolipsku pro 10 700 bytů. Poděkovala všem funkcionářům a zaměstnancům družstva, kteří se na rozvoji a stabilitě družstva podíleli a popřála družstvu do dalších let především spokojené klienty a kvalifikované vedení družstva.
Jednání SD bylo zahájeno za přítomnosti 65 delegátů, tj. s 74,7% účastí, která potvrdila usnášení schopnost zasedání, v průběhu shromáždění byla prezence doplněna o 3 příchozí delegáty.
Zprávu o činnosti družstva a činnosti představenstva za období od jarního SD přednesla předsedkyně představenstva paní Žaneta Kolářová. Konstatovala, že úkoly uložené představenstvu usnesením na jarním SD v květnu 2023 byly splněny. Ve zprávě předsedkyně dále zaznělo příznivé hodnocení uplynulých měsíců letošního roku. Hospodaření správy družstva a středisek ostatního hospodaření za 9 měsíců roku 2023 vykazuje zisk ve výši 6,1 mil. Kč. V ekonomické oblasti se zmínila o neplatičích a výši dluhů spojených s užíváním bytů u vlastníků, které se v letošním roce razantně nenavyšují. Dále delegáty provedla formou prezentace s výsledky práce jednotlivých úseků družstva. Jako první zmínila práci a jednotlivé úkony právního a správního úseku. V technické oblasti promítla tabulky s jednotlivými typy oprav bytových domů a celkovými náklady na opravy, které domy čerpají převážně ze svých fondů. Dále delegáty seznámila s plnou obsazeností nebytových prostor OSBD, které družstvo spravuje a okomentovala novou koncepci v hospodaření s uvolněnými družstevními byty po neplatičích a vyloučených členech družstva. Tyto byty jsou po rekonstrukcích přidělovány do užívání formou tržního nájemného s návratností vložených prostředků v horizontu 5-6 let. Tím družstvo rozšiřuje svou činnost o správu podnájemních bytů a tím i příjmovou stranu rozpočtu správy družstva. Na konci své prezentace poděkovala představenstvu, kontrolní komisi a zaměstnancům správy družstva za spolupráci.
Po zprávě paní Žanety Kolářové vystoupil předseda kontrolní komise pan Jiří Doutnáč. Seznámil delegáty s provedenými kontrolami v uplynulém období od jarního SD. V první řadě kladně hodnotil pravidelnou a namátkovou kontrolu pokladny, kde nebyly zjištěny žádné nedostatky. Dále zmínil další kontrolu rozdělení hospodářského výsledku za rok 2022, která proběhla bez závad. Hovořil rovněž o probíhajících kontrolách výkazů úkonů a fakturace firmy OTIS a kontrole realizace rekonstrukce lávek v ul. Hradecká v České Lípě. Na konci své zprávy pan předseda doporučil shromáždění delegátů schválení předloženého rozpočtu družstva pro rok 2024 a poděkoval správě družstva, členům představenstva a členům kontrolní komise za příkladnou vzájemnou spolupráci.
Výklad k rozpočtu na rok 2024 podal Ing. Petr Mertin, ředitel družstva. Formou prezentace okomentoval všechny aspekty, které byly obsaženy v ekonomickém komentáři v zaslaných materiálech. Vysvětlil věcný rozbor nákladů a výnosů družstva v porovnání s rokem 2023 a na závěr předložil návrh celkového rozpočtu správy družstva na rok 2024. Rozpočet zahrnuje navýšení správních poplatků o 6 %, tj. s platností od 1. 1. 2024 navýšení poplatku na správu družstva pro členy nájemce o 10 Kč na částku 175 Kč/byt/měsíc a částku 40 Kč/garáž/měsíc. Dále zahrnuje navýšení správního poplatku pro vlastníky členy na částku 194 Kč a částku 235 Kč s DPH pro vlastníky nečleny. 
 Nově rozpočet zahrnuje administrativně správní poplatek za evidenci podnájmu družstevního bytu, který navazuje na Čl. 43 stanov OSBD Česká Lípa. Poplatek je stanoven ve výši 88 Kč/byt/měsíc s platností od 1. 1. 2024 a bude předepsán v nájemních předpisech u všech družstevních bytů, kde je udělen písemný souhlas s podnájmem družstevního bytu nebo je poskytnuta výjimka k přenechání družstevního bytu do podnájmu třetí osobě.
V druhé polovině programu vystoupil vedoucí technického úseku pan Vlastimil Kouřimský a seznámil delegáty s navrhovanými změnami Směrnice o nájemném a předpisu úhrad vlastníků včetně rozúčtování, jejíž poslední úprava byla přijata k 1. 1. 2016. Schválením této směrnice na podzimním SD bude podle novelizovaného znění provedeno rozúčtování za zúčtovací období roku 2024. Úplné znění novelizované směrnice o rozúčtování s účinností od 21. 11. 2023 bude dostupné na internetových stránkách družstva.
Na závěr jednání SD byl Ing. Pavlem Mothejzíkem, členem návrhové komise a místopředsedou představenstva, předložen návrh usnesení shromáždění delegátů. Pro návrh usnesení v předloženém znění hlasovalo všech přítomných 68 delegátů.
Předsedkyně představenstva paní Žaneta Kolářová ukončila jednání SD poděkováním všem přítomným za účast a následně popřála delegátům příjemné vánoční svátky a hodně zdraví v novém roce 2024.