Jarní shromáždění delegátů OSBD Česká Lípa

  • Autor: Žaneta Kolářová
  • čtvrtek 29. června 2023

Jarní shromáždění delegátů se tradičně konalo v sále Kulturního domu Crystal v České Lípě a proběhlo ve čtvrtek 1. 6. 2023. Na jarní shromáždění bylo pozváno 88 delegátů. V období od podzimního shromáždění v roce 2022 do jarního shromáždění došlo ke změně počtu delegátů. Informace o volebních obvodech, které nejsou zastoupeny delegátem, družstvo zveřejňuje na informační tabuli na webových stránkách.  Jedná se o volební obvod č. 2, č. 22 a č. 86.

 

Před konáním shromáždění byla všem delegátům odeslána pozvánka s podkladovými materiály, s nimiž se měli možnost seznámit. Nejdůležitějším bodem jarních shromáždění je každoročně předložení Výroční zprávy OSBD Česká Lípa, schválení účetní závěrky a vypořádání hospodářského výsledku za uplynulý rok.

 

Shromáždění zahájila řídící zasedání předsedkyně představenstva Žaneta Kolářová a z řad delegátů z pléna byla jmenována mandátová a návrhová komise. Mandátovou komisí byla sečtena prezence a potvrzena usnášeníschopnost zasedání s přítomností 52 z 88 pozvaných delegátů. V úvodu zasedání byla předložena zpráva o činnosti představenstva za období od 24. 11. 2022 do 1. 6. 2023, se kterou delegáty seznámila předsedkyně představenstva Žaneta Kolářová. Informovala o splnění úkolu z listopadového SD 2022, informovat členy družstva o průběhu shromáždění prostřednictvím Zpravodaje. Následně promítla seznam firem s přehledem zakázek nad 250 tis. Kč, s nimiž družstvo spolupracovalo v roce 2022. Ve zprávě o činnosti představenstva předsedkyně předložila nejdůležitější přijatá usnesení a jejich účinnost. K předloženému návrhu na vypořádání hospodářského výsledku družstva za rok 2022 zmínila použití části odložených zisků z předchozích let na hospodaření správy. V závěru své zprávy předsedkyně představenstva uvedla letošní oslavu 50. výročí od založení bytového družstva OSBD Česká Lípa a pozvala přítomné na připravovanou kulturní akci do nově otevřeného Jiráskova divadla v České Lípě. U příležitosti svého 50. jubilea družstvo pořádá pro své partnery a veřejnost dne 22. 11. 2023 v Jiráskově divadle společenskou akci a na činoherní představení Divadla Na Fidlovačce s názvem Famílie.

 

Dále byla předložena zpráva o činnosti kontrolní komise za uplynulé období, ve které předseda kontrolní komise pan Jiří Doutnáč stručně pohovořil o zasedáních kontrolního orgánu, dále o provedených kontrolách, které kontrolní komise uvedla v tištěné zprávě a bezproblémové spolupráci s představenstvem a správou družstva. Za kontrolní orgán pan Jiří Doutnáč doporučil přijetí předloženého návrhu na rozdělení a užití zisku za rok 2022.

 

Před přestávkou byli delegáti formou prezentace seznámeni s činností družstva v roce 2022 a výkladem z výroční zprávy, kterou podrobně prezentoval ředitel správy družstva Ing. Petr Mertin. Při rekapitulaci činností jednotlivých úseků měli delegáti možnost sledovat prezentaci s přehlednými grafy a statistikami.

Po krátké přestávce pokračovalo zasedání předložením finanční části výroční zprávy. S podrobným výkladem k hospodaření jednotlivých středisek předložil Ing. Petr Mertin účetní závěrku roku 2022. Družstvo uzavřelo rok 2022 s čistým ziskem ve výši 5 068 244 Kč. Z této částky bylo schváleno k přerozdělení samosprávám do fondu bytového hospodářství celkem 3 360 199 Kč. Současně shromáždění delegátů schválilo tvorbu rezervy pro budoucí činnost správy družstva v celkové výši 3,5 mil. Kč.

V diskuzi byl zodpovězen jeden dotaz vztahující se ke konkrétní výši části nerozděleného zisku na hospodaření správy z minulých let použitého na pokrytí hospodaření správy družstva za rok 2022. Tato položka činí částku 847 148 Kč a je rovněž součástí předloženého návrhu na vypořádání hospodářského výsledku.

Na konci shromáždění delegátů bylo přijato se stoprocentním souhlasem usnesení dle předloženého návrhu beze změny. V době hlasování o usnesení bylo přítomno 59 z 88 pozvaných delegátů, což bylo 67 %. Jednání proběhlo na velmi dobré úrovni.